Hello!
Mit ajánlotok Vinyiszto kiváltására? Olvastam vissza, nem lettem okosabb...
Ami van, nyitott rendszer, sok vízzel, lemez radiátorokkal, vastag csövekkel, megy gravitációval is, de van keringető szivattyú is.
Egy régi FÉG kéményes gázkazán is van a rendszeren, ez megy alapból, 18 fok temperáló hőmérsékletre van beállítva, A fa tüzelés nem rendszeres,de mínusz 6-8 fok alatt azért begyújtok és inkább fa ,mint gáz,
napelem-klíma a fő csapás irány amerre fejleszteni szeretnék,
de biztos ami ziher alapon, lemezkandalló is van a nappaliban, ha több napra elmenne a villany, akkor sem fagyunk meg.... szigetelés nyílászárók szerintem ok, ha Vinyisztóval felfűtöm 24 fokra a lakást, 22-23h körül teszek rá utoljára, akkor másnap 11-12h kor még simán 18-19 fok van bent, a gázkazán termosztát levéve ilyenkor 10 fok re, azaz gáz nem kapcsol be. A plafon is kapott 10cm URSA t az álmennyezet fölé.
Az épület mellett van a kazánház, bejövő fűtéscsövek brutál leszigetelve, de emiatt ragaszkodom a FÉG őrlánghoz, -25 fokban sem fagyott el semmi. Puffer nincs, mivel nem folyamatos a fa tüzelés, nem láttam értelmét beruházni pufferre, max 2 erdei m3 keményfát tüzelek el egy télen, plussz 1-1,5m3 fenyő zsalu anyagot.
Addig eljutottam , h a Vinyisztó kialakítása nem kedvez a fa tüzelésnek. Illetve én is tettem alulra rostélyt , az alsó ajtó magasságában van a rostély alja, és az alsó ajtón a huzatszabályzó rábarkácsolva.
100-150e HUF körül van jobb kazán fatüzelésre? Akár Lengyelországból is érdekes lehet , nekem Nowy Targ 240km.
Vagy erre a kevés fára maradjon az örök Vinyiszto?