diospyros Creative Commons License 2019.01.19 0 1 3

Indián banánt 3-4 éves koráig eléggé öntözni kell, különben nem megy semmire, vagy ki is pusztul,

tehát nem vízmentes fa, sőt. Igaz, utána már -mit utd tenni- elvan öntözés nélkül is. Ill. dombos területen gond lehet a szél, a paw szélre érzékeny (nagy levelek...).

 

Bejelentés: 

http://www.origo.hu/gazdasag/20181107-keszulthet-december-31-illegalis-gyumolcs-ultetveny-bejelentes.html

Ez nem azonos az engedélyezetetéssel. Az pont a nébih oldalán olvasható, hogy 2018 februártól nem kötelező az engedélyeztetés, sőt még a gyümölcs kataszterbe való besoroltatás sem. De persze ajánlott, ha támogatást, stb. akar a telepítő. DE ha jujubát, pawot ültet, az nincs benne a nemzeti fajtajegyzékben, így nem támogatást, hanem se..berúgást kaphatsz maximum.

Az origo-s cikk azt mondja:

"Van-e költsége a bejelentésnek? Nincs. A bejelentés illetékmentes."

JA. csak éppen a bejelentést csak úgy fogadják el, ha nincs talajvédelmi terv. (mi persze hasznos is lehet.) díjak: 7000 Ft igazgatási szolgáltatási díj, ill. a szakértő díja, ami akár nettó 50.000 Ft +labor is lehet: http://talajvedelmitervek.hu/

 

"50 000 forinttól 200 000 forintig terjedő bírságot kell fizetni annak, aki a gyümölcsültetvényt bejelentés vagy engedély nélkül, vagy a telepítési bejelentésben vagy engedélyben foglaltaktól eltérően telepíti."

DE ha a nébih oldalon egyértelműen írják:

"A gyümölcs ültetvények telepítése a továbbiakban nem engedély köteles."

(2018. jan. 02-től.)

LINK!

http://portal.nebih.gov.hu/-/arutermo-gyumolcs-ultetvenyek-engedelyezese

Nem engedély, de bejelentés köteles. Elég nagy a zűrzavar ebben az ügyben. A járási hivatal illetékese azt mondta, a bejelentésre kötelesek NAGYOBB része nem tette meg a bejelentést 2018-ban... Honnan tudja? Mert csak néhány bejelentés érkezett, de ő maga is több telepítésről tud.

Kicsit a kutak engedélyezéséhez hasonlítható a történet...

Előzmény: helgaanyu (2)