isabellee2 Creative Commons License 2019.01.13 0 0 576

Ha egy dologról pontosabb ismereteket akarsz szerezni, akkor mérned kell, a mérési eredményeket rögzítened kell. Lesznek szép nagy táblázataid.

 

Már itt ezzel sem értek egyet. Pl. a kertészethez sem kell mérni. De ahhoz se, hogy tudjad, hogy a repülő hogyan képes felszállni. A hajózáshoz, kútfurráshoz, Rubik kockához, telefonhoz, stb. sem kell mérni. Gyakorlatilag egyetlen természeti megfigyeléshez és innovációhoz sem kell mérni.

 

A geometriában sem kell mérni, hanem meg kell figyelni az összefüggéseket. A Pi-t ki lehet pontosan számolni, pl. úgy, hogy a körbe sokszögeket rajzolsz, és a sokszög területét számolod ki. A derékszögű háromszögben az átlót ki lehet számolni a Pitagorasz tétel segitségével. Itt sem mértek, és táblázatokat készitettek, és utána próbáltak összefüggéseket keresni, hanem megtalálták, hogy milyen összefüggés van a 3 oldal között.

 

A viz forráspontját sem mérték ki vagy számolták ki, hanem megfigyelték, hogy a viz forr, és 100 értéket RENDELTEK hozzá (celziuszban), de más rendszerben más értéket.

A szilárdság, rugalmasság, stb. számait sem számolták ki, hanem bizonyos szilárdsághoz bizonyos számokat RENDELÜNK.

 

Vannak igazi és nem igazi számolások. Az igazi számolás pl. a kör kerülete=átmérő*3.14.

A nem igazi számolás általában a fizikai számitások. Pl. E=m*c2 ,  c nem egy állandó, hisz más c értéket kapnánk, ha a hossznak és időnek más lenne a mértékegysége. Továbbá az energia, a tömeg és a sebesség az ember által alkotott fogalmak. Tehát a számolás által az E-re kapott érték nem objektiv, hanem bármi lehet. 

A kör viszont valós dolog, és tudjuk, hogy mi az összefüggés a kör átmérője és kerülete között, és ez MINDIG 3.14.

 

Newton fizikája egy nagyon jól sikerült, széles körben használatos modell.

 

Ha erre hagyatkoznánk, semmit sem tudnánk megoldani. Newton szerint az egymáshoz képest egyenletes sebességgel haladó rendszerek egyenlőek. Ebből nem tudjuk meg, hogy melyikhez kell energiát rendelni. Az egyenletes sebességgel haladó vonat ugyanolyan értékű, mint a sinek mellett ÁLLÓ emberek és tárgyak.

 

Előzmény: mmormota (551)