barcomp: nagyon szépen köszönöm, mert az itt olvasottak alapján csak sejtésem volt:
1. hogy az 1-es verzió 1,5 millió felett lesz, de a precíz számtanoddal van az 2 is. Kialakítunk hátul a garázs mellett egy pihenő szobát, ahol lesz zuhany, esetleg egy szauna, egy kisebb konyhabútor stb. + ha az élethelyzet úgy alakul, akkor bárki oda tudjon költözni. Részemről megtettem a szükséges lépéseket. Palatető alá páraáteresztő+10 cm gyapot+záró+osb, kívülről kapott 8 cm grafitot és kicseréltem az ablakot, ajtót -> ettől a ponttól jön a fűtés megoldás keresés.
2. Eseten már elkezdek agyalni, mert 2 klíma már elegendő lehet. Cserébe nem komfortos a huzat hatása és a kültéri hangja is zavaró lehet. 1 db klímánál havi 20e Ft-os áramfogyasztást feltételezve 800e/20e=40 hónap-> fűtésidény cirka 6 hó, tehát 7 év a megtérülés. H-Tarifa bekötése esetén 800e-150e ( bekötés díj)=650e/13e -> 50 hónap -> 8,5 év. Viszont nem kell 6 hónapon keresztül ekkora teljesítmény -> a megtérülési idő még hosszabb. Olvastam itt, hogy a hó is nagy ellenség és gondolom a rövidebb nappalok is.
kiggyo: ez volt az eredeti ötlet ( fűtés rendszer hátravezetés ), de nem tudom megoldani a hátramenő víz hőmérséklet csökkenését éjjel. A családi ház hőigénye kisebb, ezért egész éjjel áll a kondenzációs kazán 22:00-06:00-ig. Milyen csőben vezessem hátra ha csak 40 cm mélyen tudom elvezetni? Az előremenő vízhőfokom 40. Legalább 10m hátra, nem tudom egy ilyen megoldásnak mekkora a vesztesége és milyen radiátor tud hatékonyan fűteni 38 fokon.