vrobee Creative Commons License 2019.01.12 0 0 6980

Nem azt mondom, hogy a nyelvhasználat tudatos, és nem is akarom megmondani, hogy fasirt vagy te hogyan használjátok a magyar nyelvet.

Pl. nekem is vannak ilyen szavaim, amiket csakazértsem idomítok a többség használatához, mert ezt én így szoktam meg, és miért is ne használnám.

Ilyenkor viszont jó tisztában lenni azzal, hogy valami, amit használsz, az a köznyelvben szokatlan, mert az információ nem teljesen úgy landol, mint ahogy indítod.

 

---

 

Az érdekes, amit mondasz, hogy neked összemosódik a kettő. A pontos szabályrendszer felállítására én ugyan nem vállalkoztam volna (szerencsére a Nyesten más igyekezett megtenni), de az indexes változatot olvasva eléggé elkerekedett a szemem. Nem azt mondom, hogy életemben soha nem kevertem össze, de inkább olyasminek érzem, mint a határozott-határozatlan igeragozás eltévesztését egy bonyolultabb konstrukcióban, vagy a kedvencedet, a birtok-birtokos többes-egyes egyeztetését:  gyerekek és nyelvtanulók, de beszélt nyelvben néha anyanyelviek is eltévesztik, de utóbbiak rögtön érzik, hogy valami nem okés.

És persze tegyük hozzá, hogy végig köznyelvről beszélek, simán elhiszem neked, ha mondod, hogy pl. valamelyik erdélyi tájszólásban máshogy van a dolog.

Előzmény: 3x_ (6979)