Prelleg Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19451

Nem voltam és nem is vagyok a Macse tagja, fanjának, hívének és döntéshozójának sem gondolom magamat. Éppen ezért a hozzászólásod többségéhez nem is tudok mit írni, nincs belelátásom az ügybe.

 „egy sima kereskedelmi tranzakció kapcsán adatokat követelnek tőlem” Egyetértek ezt én sem szeretem. De ez nem csak a Macse-ra vonatkozik, hanem több (nem csak fizetős) adatbázisra is, úgymint váci, győri, kalocsai e-levéltárak, Jewishgen, Billiongraves és újabban a Familysearch is. Nem egészen értem, hogy néhányuknak miért van szüksége a foglalkozásomra, munkahelyemre, vagy éppen a lakcímemre. A Billiongraves például (a GDPR hatályba lépése előtt) folyamatosan felugró ablakban kérte, hogy minél több adatot adjunk meg magunkról.

„Annak mindig oka van, ha egy szervezet "tagságának" túlnyomó része passzív !!!

Talán ideje lenne átgondolni az ok-okozati összefüggéseket, mert nincsenek véletlenek.”

Ezt részben már megírtam, sokan csak mint adatbázisra tekintenek rá, de persze a tagoknál számít az életkor, távolság, gondolom van, aki már belefáradt egy kicsit a családfakutatásba, és vannak olyanok, akik nem a nyilvánosság előtt, hanem egymást közt beszélik meg a családfakutatással kapcsolatos kérdéseket. Az egyesületekre amúgy is jellemző, hogy a tagok egy eléggé nagy része passzív. Amin a Macse változtatni tudna (szerintem) viszonylag könnyen az a magyarul nem beszélő családfakutatókkal való kapcsolat kiépítése. Nagyon kevesen írtak a levlistára, pedig a Macse egy másik (már létező, de nem használt) levelező fórumán ki lehetne alakítani egy fórumot számukra is, ahol a kérdéseikre tudnának választ kapni.

A sokat szidott, köpködött FS születési adatbázisára alapozva” Ezen a fórumon nem olvastam olyan hozzászólást, amely köpködte, vagy szidta volna a Familysearch keresztelési adatbázisát. Jogos kritikát valóban volt, aki megfogalmazott, de szerintem ő sem tagadta, hogy ez az adatbázis nagyon fontos és hasznos.

A Familysearch indexelése sohasem lesz gyors, egyrészt a néha kissé képtelen indexelési szabályok miatt, másrészt mert az indexelők általában inkább indexelnék a saját őseik származási helyének anyakönyveit, mint más településekéit.

Előzmény: Törölt nick (19431)