Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.04 0 0 859

"A neten szinte már csak vezeték nélküli rendszereket találtam.  Ezek ugyanolyan megbízhatóan működnek, mint a vezetékes verziók?"

 

Az orrba-szájba reklámozott vezeték nélküli rendszerek 90 százalékát a MABISZ nem tarja megbízhatónak (és én sem :) Még a MABISZ minősítéssel rendelkező vezeték nélküli rendszerek között is vannak komoly minőségi/okossági különbségek (a durva árakról nem is beszélve). Ezért vezeték nélküli megoldást kizárólag ott alkalmaznék, ahol végképp nincs lehetőség vezetékes megoldásra.

 

"Szinte az összes rendszer tud már okostelefonnal kommunikálni."

 

Egyetlen olyan riasztót sem tekintek biztonságosnak, amit az internetről BÁRMILYEN MÓDON ki lehet kapcsolni.

Olyan rendszert csináltam már, amit az internet felől CSAK BEÉLESÍTENI lehetett és olyat is csináltam, amelynek aktuális állapotát és számos jellemzőjét figyelni lehetett az internet felől, de a KIkapcsolás lehetősége óriási veszélyforrás, amatőr dolog ilyesmire még gondolni is.

 

"Ha a házba bemenő internetkábelt elvágják, akkor gondolom ez a funkció működésképtelenné válik, vagy rosszul gondolom?"

 

Internet nélkül valóban nem működnek azok a szolgáltatások, amelyek működéséhez internetre van szükség.

De

- egyrészt a belső hálózat (wifi+vezetékes) működhet internet nélkül is

- másrészt az igazi riasztók beélesítéséhez/kikapcsolásához, még belső hálózatra sincs szükség, csak egy ujjra a kezeden  :)

 

"ha 4 db beltéri mozgásérzékelőt és 2 db kültéri éjjel is működő kamerát szeretnék beüzemelni?"

 

A "mindent egyben" tudó rendszerek tapasztalataim szerint mindent szarul tudnak. Tessék csinálni egy jó riasztórendszert és KÜLÖN egy jó kamerás rendszert. A két vezetékezés persze mehet ugyanabban a csőben. De ahova a riasztó van csövezve, azok többnyire nem jó helyek a kamerák számára :)

 

"Az fontos lenne számomra, hogy a kültéri kamerák képe (udvart figyelnék) mozgásra automatikusan rögzítésre kerüljön"

 

A legbiztonságosabb (de nem a legolcsóbb) megoldás az, ha

- a kamerák elérhetetlen magasságban vannak

- a (mozgás)rögzített kép anyag eredeti példánya magában a kamerában van eltárolva (sok kamerában van SD kártyahely). Ha központi képrögzítő van, azt betöréskor el szokás lopni, ezért azt el kell dugni és/vagy széfbe zárni. 

- minden képről készüljön nyomban másolat az internetre is (szegény esetben akár egy google tárhelyre)

 

"Ezen felül esetleges riasztásról az okostelefonomra szeretnék információt kapni."

 

Ehhez nem szükséges még okostelefon sem. Számos riasztó kiegészítő ketyere kapható, amelyik SMS-t vagy email-t küld és/vagy megcsörgeti a telefonod, sőt olyan is van, amelyik szóban elmeséli neked, hogy hol/mi baj van. Némelyik riasztó ezek egy részét külső kiegészítő ketyere nélkül is meg tudja csinálni.

Előzmény: stevemegane (858)