Manipura Creative Commons License 2019.01.01 0 0 8092

Auguri Buon Anno Nuovo!

 

Néhány gondolat a gondola téma körül:

Ha nem feltétlenül a romantika miatt tervezed a gondolázást, egyrészt az utastársakkal többen társulhattok, másrészt az olcsóbb verziójú nem puccos sokkal rövidebb ideig tartó traghettózás is szóbajöhet fejenként 2 € áron (2017-es tapasztalat). Ez a helyiek, vagy a szegények vagy a bevállalós turisták gondolája. Kb. 3 perc alatt átvisz a túloldalra, le lehet ülni, vagy állva is utazhatunk. Ketten eveznek rajta, egyik elöl a másik hátul,  semmi szerenád  bársony vagy cicoma, de ugyanolyan alacsonyról lehet szemlélni a Canale Grande két partját. Ki-és beszállásnál is segítő karját nyújtja a legénység. http://europeforvisitors.com/venice/articles/traghetto.htm
A Ca D'Oro- Santa Sofia ( Halpiac) közötti vagy a San Toma- Sant Angelo közötti de talán a Salute templom melletti rakpartról induló (Campo della Salute) a leglátványosabb. Ha a kettesben romantika átélése a fontosabb, annak ára van, napnyugta körül és este a legdrágább. A Sóhajok hídja alatt szerintem csak a San Marco öböl közeli gondolák haladnak át. A szép palotákat a Canale Grande mentén közlekedő vaporettóról (pl. 1-es vagy 2-es) lehet legjobban látni, ki lehet menni a végén a nyitott részre. 

 

Sorban állás/ kisgyerekkel utazás: szerény véleményem szerint  10 év alatti gyerekekkel nagy bevállalás egy velencei út. Felnőttek számára is fárasztó a sok hidacska lépcsője, és a tömeg miatti toporgás, plusz az elkeveredés lehetősége.  Nehéz tanácsot adni  ismeretlenül, kevés információ alapján. Nem tudom, mennyire érdekli a kicsiket a sorbanállós helyek bármelyike. (Ilyen lehet jellemzően a Doge palota, a San Marco Bazilika)  Mielőtt bármit foglalnál, el kell dönteni, mit szeretnétek megnézni, azt a gyerekek is kibírják-e gyalogolva, lépcsőzve türelemmel èrdeklődéssel. Nem tartom gyerekbarát programnak sem az amúgy gyönyörű, művészi értékben gazdag, építészeti kivitelezésben is különleges scuolákat, vagy templomokat, vagy a Doge palotát sem.

Ilyeneket terveznék: Gondolázás, gondolaműhely, vaporettózás, fagyik, sütik, kilátó a San Giorgo tornyából, esetleg a dél körül kivilágított San Marco Bazilika, tengerészeti múzeum, természettudományi múzeum, s ha amúgy múzeumkedvelők és nagyobbacskák talán érdekes lehet a történelmi háttérrel kiegészített felkészülés mellett a Doge palota.) 

https://www.veneziaunica.it/en/content/musei-civici-venezia  ( Tájékozódni kell;  árak, nyitvatartás, kint töltött idő érdeklődési kör, pénztárca, az utazók mindegyikének átlagos napi teherbírása /fizikai és szellemi/ alapján egyedi elbírálású,  hogy kinek mi éri meg, mi javasolt, mi indokolt.)