comix1976
2018.12.30
|
|
0 0
62320
|
2018.12.27-én a Felvidéken vártúráztunk. Az egyik cél Garamszeg (sz: Hronsek) gótikus reneszánsz várkastélya volt. A fórum archívumát átlapozva szembesültem vele, hogy az épület 2-3 évente szerepel egy-egy posztban. Sőt Nagyon várbarát 2005-ös posztjában szereplő még a rekonstrukció előtt készített felvételei igen értékes csemegét jelentettek számomra. Nos, a várkastélyban levő központi kétszintes épület még a XIII. századból származik, a rezidencia későbbiekben bővült majd 1576 és 1612 között teljesen átépítették. 2002-ben magántulajdonba került, azóta folyamatosan haladnak a rekonstrukcióval. A várkastély belülről nem látogatható, de megengedték, hogy körbejárjuk, és udvarán felvételeket készíthessünk. Az újdonság az elmúlt évek képsorozatait tanulmányozva, hogy az épület körül sekély vizesárkot alakítottak ki, többnyelvű (köztük magyar is!) információs táblát raktak ki a kaputoronyba vezető híd mellé. Az információs táblán levő rekonstrukciós rajz esetében tippelni tudnék, hogy Kőnig Frigyesé, bár én egy másik rajzát ismerem ahol vizesárokkal és palánkkal van körbevéve a várkastély. Sikerült továbbá egy légi felvételt is készíteni, az udvarról felengedve röppentyűmet.
|
|