Mungo Creative Commons License 2018.12.27 0 1 30

Érdekes kérdés. Valójában a ma élő emberek többségét, ha vissza tudna menni úgy 3000 évet az időben, valószínűleg megölnék az akkor élt emberek. Nagyon pontosan kellene ismerni az akkor érvényes babonákat, hiedelmeket, vallásokat, szokásokat, hogy ne tenyereljünk bele valami olyanba, ami felbőszíti az ott élőket.
Tegyük fel, sikerül jámbor utazóként valahol letelepednünk és nem tör ki járvány, vagy árvíz, vagy szárazság, amíg ott vagyunk és buzgón elfogadjuk a helyi istenek tiszteletét.
Kérdés, hogy milyen fogadtatása lenne a legapróbb újításunknak is.
Például, ha megtanultuk a nyelvet, mit lépnek az írásbeliség terjesztésére? Csak a papok, vagy a köznép is részesülhet ilyen tudásban? Bármilyen számukra szokatlan lépésünk elég lehet a boszorkányság vádjához. Ma tiszteljük az ókori görögöket, de ha ott próbálkoznánk ugyancsak keserű tapasztalatokra tehetnénk szert pl az irracionális számok ismertetése során, vagy az elemi fizikai kísérletek bemutatásával. Önmagában a nulla, vagy a negatív számok felemlegetése is komoly konfliktus forrása lehetne. Talán az általunk arab számokként ismert számírásmód ami esetleg átmenne.
A puskapor és a lőfegyverek ismertetése valószínűleg megengedhetetlen előnyhöz juttatná az ott élő embereket és nem valószínű, hogy erkölcsi gátlásaik lennének az elérhető népek leigázásához. Mindezt keményen a helyben érvényes vallás nevében. A higiénia fontosságát is elsősorban vallási alapon fogadnák el, ha egyáltalán, és valószínű, hogy kemény ellenállásba ütközne. (Az angolokat többek között ezért utálták a gyarmatokon, mert megmosdatták a bennszülötteket.)
Talán a nagyító és a távcső az amit eleinte befogadnának.
Érdekes gondolat, ha beszélhetnénk Jézussal és néhány kérdésben esetleg olyan kinyilatkoztatásra lehetne rávenni, mint a tisztaság, vagy a tudományok tisztelete, esetleg ő mondaná ki, hogy boszorkányok pedig nincsenek és a másként hívőket nem kell máglyára küldeni, hanem szelíd szóval megtéríteni, meg ilyesmi... mert ugye a ne ölj parancs nem csak a hívőkre, hanem úgy általában az összes emberre vonatkozik.
Mohamed az egy más kérdés. Nélküle talán jobb lett volna a világ.