Nem félek én se, csak számolok vele. Van napelemem, 5kWp-nyi, 2014 óta termel, nem vagyok ellene. Mint írtam napkolival is van 10 évnyi tapasztalatom, és az a méregetős/számolgatós fajta vagyok.
Én nem fogok hőbölögni ha adni/venni kell majd az energiát szaldó helyett, mert nem erre építettem az üzleti modellt.
Csupán higgadtságra, gondolkodásra próbálok utalni. Szépen mutat leírva a megtérülés 40% helyben elfogyasztott energiára, nagyker árakra, örök szaldóra alapozva, aztán csak kiderült hogy a 40% nem jó kiindulási pont. Nincs semmi bajom vudergraffal sem, tök értelmes dolgokat ír csak más szemszögből.
Viszont elképedek azon a trenden hogy új építésű házban teljes mértékben infrapaneles/norvég radiátoros fűtésben, rengeteg napelemben gondolkodnak sokan mindenféle fórumokon felbuzdulva. Mintha csukott szemmel élték volna le az elmúlt 20-30 évet.
Szerinted mennyire lesz olcsó az áram ha mindenki elkezd villanyautózni, fűteni vele? Kiszámoltad már hogy mennyivel több kWh kellene neked egy évben ha az autód elektromos lenne? Jó dolog a napelemfarm, de télen mivel tankolod ezeket? Arra nincs tárolási megoldás, nem is lesz egyelőre hogy a nyári energiát télre betárold.
És a fűtésre visszatérve:
Olcsó volt a gáz.
Majd drága lett, de olcsó volt a fa, sokan áttértek.
Közben felment a fa 3X árra, miközben a gáz olcsóbb lett.
De a villany is lement időközben.
Sokan térnek át villanyra, erőművi, hálózati bővülés nem nagyon várható hogy követi a trendet (Paks 2 is csak rövid ideig lesz pluszos). Mi lesz a következő változás?
Szóval én maradnék a fűtésileg a bármivel fűthető vizes fűtés mellett, jöhet itt bármi....