Tősgyökeres szentesi Creative Commons License 2018.12.26 0 11 37466

10 évvel ezelőtt, 2008 december 22-én indítottam el egy év végi, visszatekintő sorozatot. Szentes vasútjáról szedtem össze 10 eseményt, és azt tettem egy szubjektív rangsorba. Mivel idén 10 éves a sorozat, így nem hagyhattam fel ezzel a szokással. Egyre kevesebb időm van kimenni fotózni, de szerencsére az igazán nagy témák esetén kint tudok lenni. Nézzük az idei listát! (Most egyben leközlöm az "alsóházat".)

 

10. Permetezővonat

 

Idén már a MÁV Nosztalgia Kft. vontatógépei vitték az országban a gyomírtós szerelvényt. Tavasszal egy igazi kuriózumot, egy classic ex-ipari kisdácsia, a 439 016 járta a környékünket. Augusztusban azonban a várt MDmot 3017 vagy a már megismert kisdácsia helyett a MÁV START-tól bérelt 438 227 vitte a gyomírtót. A fotó 2018 04 21-én készült a Kiskunfélegyházán pihenő 439 016-ról.

 

9. MMV Sulzer Szentesen

 

Az idei évben erősen megnőtt a forgalom Hódmezővásárhely állomásra, ahogy GyopárOH-s írta, a fél Bihar hegységet elhordták Hódmezővásárhelyre. A köves irányvonatok végig dízel vontatással, kis kerülővel Békéscsaba felől érkeztek. A Facebookon ebből volt egy kis eszmecsere és kísérletképpen az egyik üres fordát augusztus 30-án erre hozták. Nem lett belőle rendszer, azóta is minden motyó Békéscsaba felé jár.

 

8. "Tankolni járó" magánvasúti gépek Szentesen

 

A 130-as vonal teherforgalma idén erősnek mutatkozott. Volt olyan nap, hogy mindegyik állomáson vagonok álltak megrakva mozdonyra várva, vagy rakodás alatt, ezeket rendre magángépek hozták-vitték. A rakodási szünetet sokszor kihasználták arra, hogy beugorjanak Szentesre egy kis itatásra. Kocúrok, Kárpáték Szegeje, Bobói, Nohabja járt Szentesre tankolni.

 

 

7. Bölényvadászat Szentesen

 

A kilencedik helyezett kép elkészítése utáni reggelen azzal ébresztettek, hogy hajnalban egy eddig csak fotókon látott gép, a PSZ Bölénye (753 608) hozott egy gabonás vonatot Szentesre. Gyors reggelizés után a tolatásról sikerült pár képet készíteni, és máris szaladhattam be dolgozni. A megrakott gabonás kocsikért már a 740 148-as Kocúr érkezett.

 

6. Desiro Szentesen

 

A nyári szezonban, hogy legyen elég Desiro a Balaton partján alibi vágányzárat rendeltek a Kőbánya - Kispest - Dabas vasútvonalra. A fennmaradó részen maradtak a Desiros személyvonatok, őket pedig ismét Szentesen napivizsgálták. A 37422/37415-ös vonatpár ebben a három hétben Desiros forda lett. Július 28-i hétvégén azonban uzsgyi döglések is voltak, így a Desirok  a Kecskemét - Lakitelek - Szolnok - Szentes viszonylaton is megfordultak. Ennek kapcsán 28-án az 5-ös Desiro Kunszentmárton állomásra behaladás közben kisiklott. Aznap délután a vasúti forgalomban fennakadást és késést okozott, vonatpótló buszokat kellett bevetni Szentes és Tiszaföldár között. A Desiro visszaemelésére a szolnoki darut kellett riasztani. Ezzel meg is van az idei citrom díjas esemény a szentesi vasúton. A fotón a siklott szerelvény csorog be másnap ebéd után Szentesre