gigabursch Creative Commons License 2018.12.26 0 0 62086
Bakabányához annyit tennék hozzá, hogy a bányászat nem szűnt meg a dualizmussal. A népi cuculizmusban is volt bányászat. Az utolsó aknatorony még 2000 körül állt (láttam). Valamikor az 1980-as években hagyták fel a bányászatot. Ekkor vált végleg olcsóbbá a dél amerikai import nehézfémek. (Selmecen a legutolsó 1993-ban zárt be ismereteim szerint). Sőt! Egy kis magánbánya Alsóhámoron (szl: Hodrusa Hamre) tavaly még működött, bár erről a rossz nyelvek szerint ebben valami Ollyópaji Jujjdejós pályázati pénz van. Ugyanitt Hodruson van egy fémkohászati szakközépiskola is, ahol az egyik diák vizsgamunkája volt annak a Losoncon kiállított régészek által feltárt többezer éves nyakéknek a másolata is.
Mindemellett a Selmeci érchegység a mai napig dugig van nehézfémekkel, és êvtizedek óta kérdés a kitermelt meddő újrahasznosítására (egyéb nehézfémek, félfémek, földfémek).
Az igazán érdekes, hogy Eötvös Loránd az ingájával benérte ezt a XIX az. végén a Selmeci érchegység ér tartalmát. Ezt az 1970-es években teljesen más módszerekkel újra mérték és az eredmény, hogy Eötvös mérései halál pontosak voltak.

No, ezt csak így érdekességképpen...
Előzmény: comix1976 (62077)