Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.12.24 0 0 62049

Mátyás király amit tudott nyugati hadjárataiban, azt elfoglalta: Morvaországot + Sziléziát + Ausztria keleti területeit. Abban igazad van, hogy utána már egyre nagyobb ellenállással kellett megbirkóznia, egy idő után le is állt a hasztalan támadásokkal, tárgyalásokkal szerette volna a nagybeteg magyar király a trónutódlását biztosítani törvénytelen fia, Corvin János liptói herceg számára. Ugyanis még 1464-ben a Szent Korona visszavásárlásakor kötött olyan szerződést Habsburg Frigyessel, hogy fiú örökös híján az osztrákok szerzik meg Magyarország trónját.

 

De a nyugati hadjáratok kezdetén még ezt nem tudta! Hiszen te sem tudod ha valamely cselekedetedbe belevágsz, hogy azt végig tudod-e vinni vagy sem? Mi utókor szülöttei csak elolvassuk a történelemkönyveket és rávágjuk: buta volt ez a Mátyás, hiszen nem sikerült a terve! Na ja, utólag már könnyű okosnak lenni...

 

Pápa keresztes hadjáratot hirdetett Hunyadi János le is vonult Szerbiába.

A velencei hajóhadat is odaküldte, Konstantinápoly eleste után tengeren emeljenek blokádot.

Hunyadi hiába várta a hajó hadat nem jött, mert a szemetek nem a blokáddal voltak elfoglalva, hanem török aranyon szállították át a török hadat.

 

Hát itt most te időrendi zavarban vagy! Hagy tegyen szép sorba:

 

1443 -- A téli hadjáratban Hunyadi győzelmet aratott.

 

1444 -- I. Ulászló és Hunyadi közösen vezetett hadat a török ellen. A terv szerint a keresztény hajóhad meggátolja, hogy a Kis-Ázsiában hadakozó török szultán serege átkeljen a Boszporuszon és a Drinápolyt elfoglalni szándékozó magyarok ellen vonuljon. Ekkor még Bizánc állt a bizánci császár uralma alatt!

 

1444 novembere: a keresztény flotta nem tudta megakadályozni, sőt egyes hajói jó pénzért még át is szállították a törököket az európai szárazföldre. A várnai csatában Hunyadi vereséget szenvedett, I. Ulászló magyar király pedig halálát lelte.

 

1448 -- A második rigómezei csatában Hunyadi ismét vereséget szenvedett.

 

1453 -- II. Mohamed török szultán elfoglalta Bizáncot.

 

1456 -- II. Mohamed török szultán ostrom alá vette Nándorfehérvárt. Serege azonban vereséget szenvedett. Hunyadi a kitört pestisjárványban az életét vesztette.

 

                                    

Előzmény: Shingen (62042)