Az előzőkhöz annyit tennék hozzá, hogy szerintem Vicenzában a Basilica a legfőbb látnivaló, ez volt Palladio nagy "dobása", a hatalmas, oszlopok nélküli tér-a felfordított hajó-és a tetőterasz, körbe kilátással a városra. Tavasszal ott voltunk és legnagyobb fájdalmamra ki kellett hagynunk, mert Van Gogh kiállítás volt benne, irdatlan hosszú, mozdulatlan sorral ( húsvéti szünet). A térről látszott, hogy a tetőterasz sem volt nyitva ( valószínűleg biztonsági okokból). Nagy szívfájdalom.
A másik nagyon szép-és kihagyhatatlan- a Teatro Olimpico, ezt persze megnéztük: az nagyon jó, hogy az ember addig ül a színpad deszkáin, amíg akar és elmerülhet az "ellenperspektivikus" utcák részleteiben vagy a nagy kék mennyezetben.
Az gészen kicsi és irtó hamar bejárható történelmi várost, mint "Palladio városa" hirdetik, de ez a valóságban nem elég erős: a Palladio múzeum kiállítási anyagát, mint építész enyhén "alibi"nek ítéltem, de maga a palota nagyon szép, főként a mennyezetek. A Palazzo Chiericati mint múzeum csalódás volt, a belsőben szinte mindent kitakar az installáció és fel van osztva az eredeti tér is, itt talán a tetőtéri grafikai gyűjtemény az igazán érdekes. Ahogy előzőleg írta vélemény, a Palladio villák a város körül vannak inkább, a Villa Rotonda az ami egészen közeli dombon van, én kihagytam ezt, mert személy szerint nekem nem annyira tetszik ,mint a többi -kocsival voltunk, így más vidéki villákat néztünk, melyek közül nekem a Villa Emo tetszett a legjobban, minden tekintetben ( épület külső, épület belsők, park , épület a parkban).
Ha már itt vagyunk: a városhoz közel található Cittadella, egy tipikus falakkal körbevett venetoi kisváros. De ami itt különleges, hogy fel lehet menni a cca. 15m magas várfalak tetejére és saját tempóban körbejárni a magasban az egész kisvárost. Mi cca. 3óra hosszát voltunk fent, csiga tempóban., a végén azért jöttünk le mert éhesek és szomjasak voltunk ( fent nincs semmi vendéglátás) Maga a kisváros "lent" is persze megéri a sétát, van élet, de itt a falakon belül mégis amolyan "kisváros, ahol megállt az idő" hangulat.