rizsa79 Creative Commons License 2018.12.23 0 0 6820

"nem valószínű, hogy lenne olyan férfi isten, akinek a nő karrierjét kéne építgetnie."

Ezen még nem gondolkodtam, viszont több olyan férfi archetípus van, aki a felesége nélkül nem érte volna el azt a vezető pozíciót. Híres Zeusz-Héra házaspár a Clinton házaspár.

Most kerestem a könyvtárban, de nem tudtam kivenni Shinoda Bolen könyveit. Pár éve, mikor a könyvesboltokban kapható volt, akkor meg nem volt pénzem.:) Akkor kölcsönöztem ki a könyvtárból. Újra szeretném olvasni, mert akkoriban igazából csak Hádészt tanulmányoztam át. Ő az idősödő férfi, akinek úgy kommendálnak feleséget, mert magától csak punnyadna a saját kis világában, és elsivárosodna.

Dionüszosz az örök fiatal, bohém kedves fiú, aki sajnos hajlamos elcseszni az életét. Apollón nagyon céltudatos a karrierjében. Vannak ezen kívül Árész, Hephaistos és Poszeidón, akik olyan főistenek, akik archetípusokat képviselnek. Persze ezen kívül sok kisebb isten volt a görög mitológiában, de a jungi pszichoanalízis azokkal nem foglalkozik, talán mert nem olyan fontos.

Ami még megragadt bennem az, hogy a férfi isteneknek is két generációja van. Zeusz, Hádész és Poszeidón a testvérek, az idősebb generáció. Apollón, Dionüszosz a fiúistenek. Sőt, az analitikusok szerint a hasonlóság nem véletlen a keresztény vallás alapítójával, vagyis Jézussal. Ugyanis Jézus áldozata az analízis szerint egy olyan önfeláldozás, ami találkozott az akkori társadalom valamiféle kollektív igényével. Legalábbis ha jól emlékszem.

Előzmény: bolond halál (6813)