Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.12.22 0 0 61867

Utolsó katonai jellegű használata a második világháborúban, Budapest 1944–45-ös védelmében a támadó Vörös Hadsereggel szemben történt, amikor a német és magyar csapatok légvédelmi bázisául szolgált, míg kazamatáiban raktárakat és sebesült ellátó helyet rendeztek be. A harcokban megsérültek védművei, ennek nyomait még napjainkban is jól lehet látni.

 

Tehát ezt írja a Wikipédia.

 

Bár a számomra az 1711 előtti magyar történelem -- most már -- az érdeklődési terület, de kételyedre bennem is előtört a kíváncsiság. Így fellapoztam a "Magyarország hadtörténete II" vaskos kötetet, mit írt erről?

 

 

A könyv 1985-ben jelent meg, tehát a szocialista Kádár-korszakban. Ha abban elismerik, hogy a Budapestet védő magyar és német csapatok két utolsó ellenálló bázisát a Citadella és a Vár jelentette, akkor azt elhiszem. Sajnos közelebbi részleteket nem közöltek, hogy hány katona védekezett az egykori Habsburg-védőműben és milyen fegyverzettel? Valamikor 1945 február 9.-e körül kellett elfoglalniuk az oroszoknak. Mert a február 12-i harcokban már csak egyedül a budai várból kitörő egységeket említették meg.

 

Tehát szerintem igazad van, hogy a Citadella birtoklásáért is harcok folytak. Vagyis Magyarország történetében -- remélhetőleg -- ez volt az utolsó vár, pontosabban erőd ostrom.

 

Talán úgy lehetne tovább kutatni ezt a citadellai ostromot, hogy felmérni, vajon milyen fegyverektől származhatnak falainak sérülései? Elvégre egy géppisztoly és egy ágyú lövedéke által okozott rombolás más nyomot hagy.

 

Előzmény: Felek Ferenc (61854)