Artbázisnál olvastam, hogy van dobszkennerük. Valaki tud róla valamit? Típus, stb? Korábban csak egy V700/V750(?) volt nekik.
Amúgy a negatív tényleg nem egyszerű kör. Minolta 5400-at használom Silverfasttal, eddig ezzel sikerült a legjobb eredményt összehozni, van a negafix modul, de csak egy elnagyolt kiindulópont a legjobb esetben. Tónusgörbével kell nagyon sokat matatni, órákat el tudok szöszölni vele. Mindezt kalibrált monitor, D50 környezeti fény meg minden odafigyelés mellett, munka közben tartok szünetet, színsemleges felületeket nézek, stb., mert a szem hozzászokik ahhoz is ami nem jó, illetve összehasonlítási alap nélkül már a fél siker is győzelemnek látszik. Ez után jön az, hogy a többedik kép sokadik finomításánál ránézek az első szkennelésre, és szemet szúr, hogy hibás az egész, mert valamelyik világossági értéken zöldesbe hajlik, vagy túltoltam és picit magenta, de ha visszaveszem akkor ott buknak a semleges szürkék, stb. Aztán idővel az ember fejlődik, és a jobb képeket elkezdi újra behúzni a fejlettebb tudásával.
Nagyon-nagyon sok gyakorlás, és nagyon kifinomult színlátás mellett is nagyon sok szívás van vele.
Mai DSLR ide vagy oda, nyilván nem lesz olyan finom részlet és a szemcsézet is durvább, viszont pl. egy Kodak Portra 160-al esetleg Ektar-al nagyon nagy dinamikát, és gyönyörű bőrszíneket lehet összehozni, meg nyilván az egész színvilág nagyon szép vele. De mindezen túl ami a nehézsége, az a szépsége is. A film nem lineárisan rögzít, viszont egy-egy portrénál olyan reflexiók, finom fények megjelennek, ami a digitális képeken minimálisan, vagy egyáltalán nem köszön vissza. Ez persze néha szívás is lehet, de nagyon szeretem.
Egy biztos, a tökéletes eredményért nagyon nagy technológiai fegyelem, és finom érzék kell. Pár év alatt kitaposható az ösvény.