arrius7 Creative Commons License 2018.12.18 0 0 2823

@Adricsek33: Az tényleg furcsa hogy a cilinder (asztigmia) érték kicsi, viszont az hogy az illesztett 'optimális' szemüveggel is szellemképes marad a látvány, szabálytalan asztigmiára utal, ami a KC(-nak is) jellemzője. Szabálytalan asztigmiát okozhat persze valamilyen baleset vagy fertőzés után visszamaradt hegesedés, stb. is, de az (különösen a baleset) jellemzően egy szemet érintene. Itt viszont ha jól értem mindkét szem érintett, az állapot pedig fokozatosan romlik.

A réslámpás diagnózist hagynám, mert nálam sem szűrték ki vele a betegséget (a szaruhártyában kialakuló szakadásokat, hegeket lehetne vele észrevenni, de azok nem feltétlenül vannak.

A szemüvegboltokra sem nagyon hagyatkoznék diagnózis szempontjából, mivel ők nem betegségeket szeretnének felismerni (még ha ezt esetleg valamilyen jogszabály vagy etika elő is írná), hanem szemüveget akarnak eladni.

Lényeg hogy a szaruhártyán (a szem felszínét alkotó rétegen) deformitás lépett fel, ezért a szh. felszínének alakját feltérképező topográf géppel történő vizsgálatra van szükség. A vizsgálatkor kifejezetten hívd fel a figyelmet a keratoconus gyanújára (ezt a gyanút az orvos a papíron szerepeltetheti is, diagnózistól függetlenül). Ahol nincs topográf, ott nem tudnak komolyan hozzászólni a dologhoz. A vizsgálat után a topográfiát fényképezd le és őrizd meg.

Egyébként a szférikus tényező dominanciája miatt inkább valamilyen KC-vel rokon szaruhártya-betegségre gyanakszom (pl. keratoglobus, vagy pellucid marginális degeneráció), a szemklinikán majd kiderül.

Előzmény: Adricsek33 (2818)