képfaragó Creative Commons License 2018.12.17 0 0 16148

,,A mattüveg alapján lehetetlen normális élességet állítani - már csak azért is, mert nem erre a célra van beállítva - vagy jó helyre fókuszál, vagy sem."

 

Megdöbbentettél. Akkor mire van beállítva??? Arra hogy körülbelül megmutassa mi lesz a képen? A tükörreflexes gépek mattüvegének és tükrének úgy kell lennie beállítva lennie, hogy a mattüvegen megjelenő kép akkor legyen éles amikor a szenzoros is éles a kép. A filmes fotózásban is így volt vagy hetven évig. A digitális gépnél nagyobb az elvárt élesség és még keményebb a feladat.

Ha ez nem teljesül az elég nagy probléma. Egy komoly gyártó nem engedhet meg magának ilyet. Különösen a felső kategóriás gépeinél. Persze ez nem egyszerű követelmény, de követelmény.

Az is más kérdés, kinek milyen a szeme, hogy egy 24x36mm méretű mattüvegen lehet-e olyan pontossággal élesre állítani, hogy azt majd egy félméteres vagy akár nagyobb monitoron is élesnek találjuk. Látszik, hogy a kemény feladat megoldása elől a tükörmentes gépek megalkotásának irányába menekülnek a gyártók.

De amíg tükörreflexes gép van, addig bizony a mattüvegen látott képnek is élesnek kell lennie.

Előzmény: ruzsa janos (16147)