MMSZoli2 Creative Commons License 2018.12.05 0 0 9002

SuperCPU,

 olyasmi! :-)

 

Vegyük példának a BBC Micro-t. Volt külön processzorkártya foglalata abba beledugtál egy 3Mhz-es 6502-t, és gyorsabb lett tőle. = gyorsítókártya

Ha ugyanide egy Raspberry PI-t dugsz, és az végzi el gyorsabban a számítást, még mindig gyorsítókártya. (bár annak van saját kijelzője, miegymás, de nem használod)
Ha ugyanez a Raspberry saját kódot futtat, hogy képes legyen a BBC Micro programjait futtatni, az már emuláció.


A Turbo Chameleon szempontjából az a lényeges, hogy melyik üzemmódban használod. Emulátorként, vagy kiegészítőként.


Az SCPU processzora kicsit keményebb dió, de mivel a CPU 6502 emuláció üzemmódban fut (viszont kvázi lekapcsolja az eredetit), viszont a natív chipeket használja a kép és hanghoz, meg a belső ROM rutinokat, mondhatjuk, hogy gyorsítókártya, bár ebből a szempontból a C64 tényleg eléggé slave üzemmódban van.

 

Volt pl a PET-het egy különleges modul, ami IEEE-488 csatlakozás + program segítségével a PET-et terminal üzemmódban futtatta, a külső kártya (lényegében önálló Z80 számítótógép) futtatta a teljes CP/M-et, és még a PET hardverét sem használta direktben (csak a kijelzőt PRINT parancsokon keresztül, illetve a billentyűzetet). Ott már erősen kérdéses, hogy gyorsítókártáyról beszélünke

 

A MIDI illesztő, külső hangkártya (Sound Expander, ami nem is mixeli a hangját a belső SID-el, külön kimenete van), RAM bővítő mind csak kiterjeszti a gép képeségeit,de nem gyorsítja fel. Ugyanígy egy SCSI illesztő kiterjeszti a gép csatlakozási lehetőségeit, többfajta egységet dughatsz rá 8CD-ROM, merevlemez), és gyorsabb is lesz tőle a töltés, de a platform maga, és a gép sebessége nem változik, bár használat során sokkal gyorsabbnak érzeni a rendszert.

 

Pl a C64hez készített Z80 CP/M kártya különösen nehéz eset. Saját processzora van, a gép chipjeit és memóriáját is használja, de teljesen idegen kódot futtat.

Ráadásul nem is gyorsít mert lassú meg instabil mint a dög :-)

 

Tehát a fenti logika szerint az Evolution-t futtató +4 célhardver egy bővítőkártya, hasonló egy SCSI modulhoz, ami a DMA-t használná a PC-n.
Magát a gépet nem gyorsítja fel, csak a külső eszközzel (SD kártya) való kommunikációt emeli új szintre, új képességeket ad, de a platform ugyanaz (sőt, magának a platformnak egy speciális képességét, a memóriából bárhonnan belapozható grafikus térképet használja, ami pl  egy C128 VDC esetén megoldhatatlan lenne (mivel ahhoz kívülről nem is lehet direktben hozzáférni, pláne kicserélni egy szemvillanás alatt)

OFF
Pár évvel ezelőtt sokat nézegettem az eZ80 irodalmat. ez egy nagyon gyors, visszafelé teljesen Z80 kompatibilis processzor. Hasonlít a SCPU processzorához. Csak gyorsabb (ha jól látom). Elvi síkon a Z80 C64 kártyát lemásolva (vagy akár egy újabb/gyorsabb Z80 procit belerakva), Plus/4-be bedugva lehetne Z80 kódot futtatni, és akár a SymbOS-t futtatni(Z80 alapú gépekre kifejlesztett preemptive multitaskingos OPrendszer).
 Maga a SymbOS rendszer azért volt szimpi, mert van egy csomó nagyon jól optimalizált MODERN program (videó, mp3 és egyéb lejátszó), ami a rendszer képességeitől függően elvégezte a feladatot (tehát  ha 4 bites volt az adott gép színmélysége, akkor úgy).
 Mivel nem volt NMI a +4 porton, emiatt gyorsan lehűtöttek :-) ráadásul baromi sok memória kell neki, hálózathoz 192KB. Viszont ezeket a PRG-ket nem kell újra megírni, hasonlóan a CP/M-hez újrafordítás nélkül fut  keretrendszerben.
 De ahogy elnézem, az attributum grafikával nem is bírt volna, bitplane-re volt kihegyezve. (CPC, MSX,Enterprise gépek) http://www.symbos.de
 De az már nem is lett volna igazi Plus/4

 

Előzmény: Törölt nick (9000)