Törölt nick Creative Commons License 2018.12.02 0 1 9000

Ha egy külső procin fut a géphez csatolt drive-ról betöltött kód, de a proci kb 6502alapú, de már mondjuk külső gyors memóriát használ, (mint az SCPU C64), akkor az még gyorsítókártya?

 

Ha egy külső mikrokontroller, FPGA vagy akármi dolgozik a gép mellet(?) vagy gép helyett (ld turbó kaméleon C64), és a gép csak "képmegjelenítő"+billentyűzet, leállított vagy függetlenül futó saját processzorral az meg már nem  gyorsítkártya?

 

Hol a határ, mi a határ? C64nél ez egyértelmű, minnél több klasszikus szoft, kártya és bővítő működik, és bedugható, annál inkább megmaradt az eredeti gép, minnél kevesebb ilyen van, annál inkább "csak egy emulátor"-ról beszélünk..

 

Eprom égetőttől a hangkártyákon, memóriabővítőkön, midi illesztőkön át a robot karig dugatsz számos csacskaságot C64-re..., emulátorból pl nem létezik olyan, ami user port lenne...., így az azonnal nem gép hanem emulátor.

De a legjobb gyorsító (SCPU) a C64es világban sokmindent "megeszik" "meghajt" a továbbdugós bővítőportján, IDE64-től a REU-ig.,...bár sokminden nem fut, elfogadható ,hogy ez még ÉPP egy gyosító és nem emulátor, mert nem emulál semmit, egy külön gyorsabb kb. kompatibilisre faragott külső proci egy más utasításkészlettel.

 

Na pluszin hol is a rengeteg kártya, klf. drive illesztő, hardver, utántöltős játék, userportos bővítő stb amivel ezt "lemérhetnénk"?

 

Innen adódik a kérdés van _értelme_ az eredeti gépet gyorsítani, egyáltalán eldönthető mi számít a gép gyorsításának és mi egy teljesen független külső emulátor?

 

A newcomer meg stb sosem "bújhat el", (legfeljebb a készítői, mert sosem fejezték be, vagy adták ki a forrást..), mert egy gigajátékban mindig is a gigavállalkozás a lényeg, rengeteg kód dialógus, esemény, játékélmény és nem az mint a 80as években, hogy ú öcsém ez mennyivel jobban néz ki mint az.

 

Ma már egy pár chipen egy komplett PC-t(!!!) bedughatsz a +4 fenekébe, és akkor fut a mittudomén dune2, ja nem, az nem ezen fut, akkor van értelme egy ilyennek?

Szerintem nem, nincs....

 

Ha már a newcomer-nél tartunk, talán ennek lenne egyedül valami kis értelme továbbra is, vagy +4re C64 emulátorkártyát csinálni, (mert kb. ezerszer kevesebb mnuka mint akár egyetlen gigajátékot portolni), vagy fordítva (szemtségtörés:)) betenni egy C64-be egy darab TED-et és akkor átkapcsolható ,hogy plusz4 vagy C64..

 

(Csory eredeti 80as évekbeli ötlete, hogy a VIC-et befaragni a plusziba,(és lennének sprite-ok) ma minden további nélkül megcsinálható, akár PFGA alapon, akár fizikai VIC chippel, csak éppen 1000% értelmetlen, ki kezdene ma, 2019-ben erre a sem +4 sem C64 "hibridre" megírni vagy csak _átírni_ bármit is, akár egyetlen gamét vagy demót, többezer óra munkával..)

 

 

Előzmény: MMSZoli2 (8998)