jurita Creative Commons License 2018.11.28 0 2 3986

Sziasztok, az őszi szünetet kicsit megtolódva Észak- Cipruson jártunk. Bécsből Level-lel repültünk Larnacába. Autót az imperiálnál béreltünk full cascoval. a 10 napra 210Euroért. Mivel éjszakai járat volt és hajnali 3-ra értünk Larnacába az első éjszakára a Larco Hotelben foglaltunk szállás. Erről a hotelről annyit, hogy közel van a reptérhez. Reggel indultunk Északra, az Ayios Nikolaos/Famagusta határátkelőn mentünk át, itt vettünk biztosítást az autóra 25euróért. (Ez csak kötelezőbiztosítás!!) Szállásunk a Salamis Bay Conti hotel volt. Eredetileg a Kaya Aramisba akartunk menni, de a Travelrepublic visszadobta a foglalásunkat. A hotel minden tekintetben nagyon jó volt, csak keskeny a partja. Sajnos az előrejelzésből tudtuk, hogy az első négy napban csak kirándulós időnk lesz. Nem is bántuk mert ez is volt az egyik cél. Másnap elindultunk a Karpaz-félsziget csücskéig a Szent András kolostorig. Útközben megnéztük Bafrát, mert hát elvileg oda készültünk, a golden beach-t, egy szikla barlangot, és megetettük a csacsikat. 

Következő nap Lefkosa/Nikosia felé vettük az irányt. Megnéztük az óvárost,a Selimiye-Mecset, Büyük Han, a régi piacot és természetesen meg akartuk mutatni a gyerekeinknek a kontrasztot a két városrész között. Sajnos ez nem jött össze, mivel, nálunk csak személyi volt, belépni viszont útlevéllel léptünk be két napja, amit a hotelbe hagytunk, így ez elsőre elmaradt, mert nem engedtek át minket. Észak felé folytattuk utunkat megnéztük Bellapais Monastery-t a Kyreniában a várat és sétáltunk a kikötőbe.

Másnap megnéztük Salamis romjait, Famagusta óvárosát, a tengerparton elsétáltunk a lezárt övezetig, majd a déli oldal felé vettük az irányt. Kicsit turistáskodtunk Ayia Napában elmentünk Cape Grecohoz és a Kamara Tou Korakát amit már csak szürkületben láttunk.

Az utolsó hűvösebb napunkon (25fok), ismét a főváros felé vettük az irányt, most már útlevéllel a táskánkban. Első megállónak a piac volt. Imádom a piacokát, ez is nagyon bejött. Vettünk pár „márkás” cuccot, ettünk finom gyümölcsöt és megpróbálkoztunk a határ átsétálással. Majdnem sikerült!! Az úgy volt, hogy a gyerekeket és engem átengedtek, de a férjemet, akinek a nevén a kocsi volt regisztrálva, na őt nem, csak a kocsival. Így míg mi, kicsit sétáltunk a görög oldalon, addig Ő frappézott egyet a törökön.

A hét további részében a strandolásé volt a főszerep!

Nagyon jó éreztük magunkat az északi oldalon, így a jövő nyáron is Ciprus felé vesszük az irányt.