A 21 nap kicsit túlzás.
Most harmadik éve készül nálam lakásban gilisztakomposzt. Először úgy csináltam pontosan betartva ahogy a neten az ajánlás szólt. Ha leveleket, zöldségdarabokat rakunk be a gilisztáknak, azzal nem tudnak semmit kezdeni nagyon sokáig, mert csak azt fogyasztják el, ami befér a szájukba. Nem fogják harapdálni a leveleket. Megvárják míg bomlásnak indul a berakott cucc, vagy ha apró lyukú reszelőn lereszeljük, annak egy részét hamar el tudják fogyasztani. De olyan gyorsan végig halad az emésztő csatornájukon, hogy pl a káposztának még a friss színe is megmarad.
A nedvességtartalomra is nagyon figyelni kell. Mindig legyen nedves a hulladék, de sose tocsogjon a vízben. Így is lesz gilisztatea, amit hetente kivettem a vödör alól, és hígítva öntöztem vele virágot vagy palántát.
Nekem macerás volt, ezért idén mát teát nem készíttetek a gilisztákkal, csak egy nagy festékes vödröt megtöltöttem kb. 1/3 rész érett kecsketrágyával, 2/3 rész majdnem érett komposzttal. Ezt benedvesítettem gondolomra, és tettem bele fél marék gilisztát és néhány rózsabogár pajort. (keveset találtam).
A tavalyi vödörben csak pajor volt, olyan 2 maroknyi, és tavaszra nagyon finom porhanyós virágföldet kaptam egy nagy vödörrel.
Tényleg semmi szaga akkor sem ha giliszta tea is készül, csak ha közelről beleszippantok, akkor egy minimális. Viszont így fedővel ellátott vödörben meg végképp semmi, a lakásban egy eldugott helyen bátran tartható. Az én vödröm jó nagy, talán 25-30 literes.