Ati_66 Creative Commons License 2018.11.12 0 1 21401

O/O sporttársnak válasz erre http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=149564794&t=9006401

 

 

Bringa méret.

Testmagasság alapján kb  53-54 cm vázméret passzolhat neked szerintem is. Az talán az M, de hogy a betűs méret jelölés milyen cm -t takar az talán nem minden gyártónál egységes.

Én 178 cm magassággal 82cm körüli lábhosszal 56 cm magas és 55 cm felső vázcső hosszú géppel bringázok.

A bringa felszereltsége.

A 105-ös már egy jó szint, de szerintem új kerékpár vásárlásban csak akkor gondolkozz, ha nem okoz anyagi csődöt a családnak és hosszú időre tervezed a használatát, vagy nem zavar, hogy esetleg féláron tudod majd eladni, ha mégsem lesz a triatlon vagy az országúti bringázás hosszú időre az életed része.

Itt egy írás a bringa választáshoz:

http://www.velo.hu/kis-gyula-blogja-milyen-az-idealis-triatlonos-bringa.html

 

Ami a bringás edzéseket illeti az IM távon az a lényeg, hogy csak olyan tempóval bringázz, amihez a szükséges szénhidrát mennyiséget be is viszed közben, mert csak akkor tudsz jó befejező maratont futni, ha a bringán nem meríted le a szénhidrát raktárakat. Nálam ez azt jelenti, hogy kb 10-15 ütéssel alacsonyabb pulzuson kéne 180km-t kerékpározni, mint a maratonra tervezett pulzus. Sajna legutóbb sem sikerült betartani. Szerintem a 90-es pedálfordulat fölöttire nem kell törekedni, de azt kellene tudni minél hosszabb távon tartani alacsony pulzus mellett. A 12 órás vagy hosszabb futásaid pulzusa frissítése jó támpont lehet a pulzus és frissítés tervezéséhez. Csak arra számolni kell, hogy az úszás alatt (1-1,5 óra) nem pótolsz semmit vagy csak minimálisat a két úszó kör között.

Valamint általában 30 fok feletti kánikulában kell Nagyatádon versenyezni.

 

Nekem egy 11kg-os acélvázas bringával olyan 2000-2500 km bringás edzéssel általában összejött a 6 órás 180 km. Ha jobb bringád lesz és könnyebb is vagy mint én akkor gyorsabb is lehetsz. De ha sokkal gyorsabb 180km-t akarsz tekerni úgy, hogy a maratont a képességeidnek megfelelő fuss utána, akkor bizony bringás kilométerből sokkal több kell.  

Ha könyöklőt is akarsz használni az IM-en, akkor gyakorlatilag az egész felkészülés alatt azzal bringázz és az ülés pozíciót, kormány stucni hosszát annak megfelelően állítsd be. Ezért célszerű a rövidebb versenynek olyat választani ahol lehet könyöklővel menni. Az ajánlott Tiszaújvárosi verseny nem olyan. A EXTREMEMAN verseny sorozatban van rövidtávú felkészülési verseny is ahol eddig lehetett könyöklőt használni és a tavalyi év előtti versenyeken tilos volt a bolyozás is.  A triatlon versenyen történő induláshoz szövetségi licenc kiváltása kötelező. Online intézhető egyesületen kívüli amatőröknek a szövetség honlapján 

https://intranet.triatlon.hu/egyeni/

 

Sérülés mentes felkészülést !