MMSZoli2 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 8986

OK, azon nem fogunk összeveszni, hogy miképp lesz megvalósítva, hogy a  megpusztult 8501-ekkel bőven megáldott 264 széria hogyan marad meg.

 

Személy szerint a 8501 cseréjét tudoma leginkább támogatni. A 6510 alapú nem működik, mert nem megy a datasette és a floppy gyorstöltől (Jiffy kérdőjel)

A lenti TTL-es 6502 buhera azért tetszik, mert nem tűnik túl drágának

A Xilinx alapú  meg azért (az ára ellenére), mert megvásárolható, nem nekem kell felprogramozni.

 

Az említett egy chipen megvalósított Plus/4 meg tetszeni FOG, ha valaki megírja a core-t és a körülötte levő cuccokat, és nem nekem kell a nem létező tudásommal összehozni, vagy a spéci csatlakozókat az internetről összevadászni hozzá.

Ha kicsit körülnézünk, jópár hasonló megoldás született már, de nagyon kevés aratott átütő sikert. Az olcsóbbaknak elé sok limitációja van, a funciókkal bőven ellátott példányok meg iszonyat drágákMeg ottvannak a félkész példányok csalódott vevők garmadáival, lásd C-ONE.

 

Ott van a 2013-ban már elérhető Turbo Chameleon 64 (250€) vagy a DTV64 (aminek elég vacak a hangja, cserébe buherálni kell hogy legyen külső háttértárad).
Most jelent meg a C64Mini (működő billentyűzet nélkül: köszi nem)

 

A Spektrumos megvalósításokat inkább nem is sorolom, annyi pénzzel kitömött Kickstarter indult erre, hogy győzzem összeszámolni.

Leginkább a C=65-re hajazó Spectrum NEXT (200Font, kb 70ezer Ft) ami leginkább elérhető és talán működik is, gyors, sok extra feature, SD kártya, HDMI,visszafelé kompatibilis csatlakozók. Igaz még elég kevés darab lett kiszállítva.

 

No PONTOSAN az a 720ezer Font (=260 millió forint) hiányzik ahhoz, hogy a Plus/4ből hasonló, kézzel fogható, működő billentyűzetes, házban levő kütyünk legyen.  És még a NEXT is nehezen jött össze ennyi tőke ellenére!  

 

A megdöglött TED-ek és a 8501-ek pótlása (valamilyen módon), egy C64--> Plus/4 tápcsatlakozó adapter, egy 1541-en/1571-en működő, esetleg Jiffy-s GEOS, egy GEOS-ban is működő egér, esetleg a 364 kinézetű új ház működő numerikus billentyűzettel (kicsit több belső helyel) engem teljes mértékben kielégítene.


Tudom, igénytelen vagyok, mert még sprite-okat sem kértem, meg quadro SID-et sem 12 csatornával :-)