pacsepa Creative Commons License 2018.11.05 0 0 82979

Nem kell olyan mély víz a koinak, 150 cm bőven elég. Ez is csak a téli időszak miatt, amúgy szívesen tartózkodnak vízközt, vagy akár a felszín alatt. Nagyobb méretre megnövő igénytelen fajta, látványos is, DE!

Azt tudni kell, hogy szeret turkálni, ezért nem csak a növények csipkedésével okozhat problémát (ezt más fajták is megtehetik), hanem azzal, hogy imádja a tövüket turkálni. Képes kitúrni őket. Szóval csak teljesen beállt tóba szabad tenni, mert a kifejlett gyökérzet nélkülieket még akkor is kitúrja, ha nagyobb kavicsokkal rakod körbe!

Azt mondták, hogy bármit lehet mellé tenni. Még ragadozót is, ha legalább kétszer nagyobb a ragadozó pofájánál, akkor nem fogja megtámadni.

Nagyon békés fajta. Könnyen szelídül, kézből is eszik.

Betegségekre elég érzékeny, de igaz ez a legtöbb túlnemesített pontyfélére. A betegségek kisebb részben behurcolt betegségek, nagyobb részben a vízminőség romlásának eredményei, a legyengült állomány az amúgy szinte mindig jelen lévő, de nem veszélyes számú majd felszaporodó parazitáknak esik áldozatul járványszerűen.

Előzmény: skoda octiii (82970)