Herr Nick Creative Commons License 2018.10.27 -1 1 4226

T. Mara!

 

Előre jelzem, hogy igazad van! A hivatalos megnevezése a két dokumentumnak, "Titkos kiegészítő jegyzőkönyv".

A "Molotov-Ribbentrop paktumnak" is van hivatalos neve és a "Titkos záradékát" szintén "Titkos kiegészítő jegyzőkönyvnek" hívják.

Viszont úgy gondolom, hogy ez mégis csak egy "szak topik" ahol beszélgetünk és kifejtjük saját, illetve az általunk igaznak vélt gondolatokat egyes történelmi eseményekről és nem egy tudományos értekezés. Természetesen igazad van, ha nem egyértelmű valamely megnevezés, fogalom, akkor azt pontosítani kell, így sok félreértést el lehet kerülni.

Ez az angol nyelvű web oldal(nem kell lenézni a Wikisource-t) teljesen egyértelművé teszi a dokumentumok tartalmát:

https://en.wikisource.org/wiki/German-Soviet_Boundary_and_Friendship_Treaty_28_September_1939

Érdemes megnézni, hogy orosz és szerb nyelven mit is jelenítenek meg a dokumentumokból.

 

Még egy dologra szerettem volna a figyelmedet felhívni, ez pedig a "Szovjet és német kormányok nyilatkozata".

 

Ebben is olyan mondatok szerepelnek, ami szerintem már akkor is vállalhatatlan volt. A szovjet és az őket követő orosz történészek is próbálják az egyezmény megkötését kényszerhelyzetnek, szükséges rossznak minősíteni, de ez több annál. Ez a nyilatkozat csak fokozza a 2. "Titkos kiegészítő jegyzőkönyv" lengyel ellenállás ellenes kitételét.

Oroszul idézném a nyilatkozatot(az angol szövegben is megtalálható):

"ЗАЯВЛЕНИЕ СОВЕТСКОГО И ГЕРМАНСКОГО ПРАВИТЕЛЬСТВ.

        

После того как Германское Правительство и Правительство СССР подписанным сегодня договором окончательно урегулировали вопросы, возникшие в результате распада Польского государства, и тем самым создали прочный фундамент для длительного мира в Восточной Европе, они в обоюдном согласии выражают мнение, что ликвидация настоящей войны между Германией с одной стороны и Англией и Францией с другой стороны отвечала бы интересам всех народов. Поэтому оба Правительства направят свои общие усилия, в случае нужды в согласии с другими дружественными державами, чтобы возможно скорее достигнуть этой цели. Если, однако, эти усилия обоих Правительств останутся безуспешными, то таким образом будет установлен факт, что Англия и Франция несут ответственность за продолжение войны, причем в случае продолжения войны Правительства Германии и СССР будут консультироваться друг с другом о необходимых мерах. 
 

        По уполномочию Правительства СССР 
         В. МОЛОТОВ.

   За Правительство Германии 
        И. РИББЕНТРОП.

        28 сентября 1939 года. "

Ha azonban mindkét Kormány erőfeszítései sikertelenek maradnak, akkor ily módon bizonyított tény lesz, hogy Anglia és Franciaország felelősséget visel a háború folytatásáért, és a háború folytatása esetén Németország és a SzSzSzK egymással konzultációt fog folytatni a szükséges intézkedésekről.

 

A nyilatkozat hiteles, eredetben a "Пионерская правда" 1939. szeptember 30(No133) számában is el lehet olvasni.

 

Utoljára Sztálin reagálását írom le a HAVAS ügynökség hírére, amit egy másik topikozó fordított le, egy általad nyitott topikban:

 

"A Pravda november 30-i számában, a 3. oldalon egy érdekes cikk található. A Pravda szerkesztője Sztálin elvtárshoz fordul, hogy az kommentálja a HAVAS francia hírügynökség értesülését, miszerint, úgymond, Sztálin 1939. augusztus 19-én azt mondta volna a Politbüró ülésén: az eljövendő európai háborúnak sokáig kell tartania, hogy a harcoló felek kivéreztessék egymást. Sztálin válaszolt a Pravda szerkesztőjének: a HAVAS értesülése hazugság, amit a hírügynökség kávéházi urai fabrikáltak. Majd Sztálin megjegyzi:

 

De akárhogyan is hazudjanak a HAVAS ügynökség urai, azt nem tagadhatják, hogy:

a) nem Németország támadt Franciaországra és Angliára, hanem Franciaország és Anglia támadtak Németországra, és ezzel magukra vállalták a felelősséget a mostani háborúért.

b) A háborús események kezdete után Németország békeajánlattal fordult Franciaországhoz és Angliához, a Szovjetunió pedig nyíltan támogatta Németország békeajánlatát, mert úgy vélte és a továbbiakban is úgy véli, hogy a háború mielőbbi befejezése jelentősen megkönnyítené minden ország és nép helyzetét.

c) Anglia és Franciaország vezető körei durván elutasították mind Németország békeajánlatát, mind a Szovjetunió próbálkozásait a háború mielőbbi befejezésére.

Ezek a tények. 

Mit tudnak szembeállítani ezzel a HAVAS ügynökség kávéházi politikusai?

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=147915326&t=9237900

 

Érdemes a 1939. szeptember 28-i nyilatkozatát és Sztálin által jegyzett 1939. november 30-i válasz cikket összehasonlítani. Tökéletesen fedik egymást. Sztálin megvédte barátját Adolf Hitlert és annak háborús politikáját.

 

Üdv, Nick

 

U.i: Majd folytatom.