sr1 Creative Commons License 2018.10.20 0 0 87454

20 éve gyártok rétegelt fa ablakokat. 25oo nm-res műhelyem van. CE jelzésú termékeket 15 éve, azokat laborba kell vinni bevizsgálásra és 5 évenként ezeket meg kell újítani. Csak intézményeknek gyártok és épitek be. 

Az üveget pár cég gyártja az egész világon, pl. A Saint Gobain-nek van egy szerelvény konfigurátora, azt használja minden ablakgyártó, amikor a üveg hőátbocsájtásáról nyilatkozik. 

Laborba soha nem jönnek ki az általuk adott üveg U értékek.

Létezik szabvány az nyilászárók gyártásáról és beépítéséről, ott le vannak írva számolási módszerek, ott se jönnek ki ezek az értékek.

Léteznek olyan üvegszerelvények és rámarendszerek, amik tényleg tudják az UW=o.7-et, de azokat speciális rendelésre készitik az üveggyártók (de mennyiség is kell, mert egy kamion spéci üveget nem áll neki legyártani egy üzem)  és rétegelt fa+ aluminium rámákba szerelik, az alu ráma belseje meg van töltve zártcellás polisztirollal.  A szerkezeti üvegeket, amiket a üveghomlokzatokon látsz, meg tudják csinálni a gyártók akár U= .4-res is, de nagyon vastag és nehéz lesz az üvegszerelvény, ablakrámák nem bírják el. 

Síma ablaknál nem létezik valós Uw o.8, még a 92-es PVC és PU profilnál, de még a fa rétegeltből sem.