sistergő Creative Commons License 2018.10.18 0 0 57771

– A múltban elkövetett bűnök felhánytorgatása nem vezet megbékéléshez. A jelenről, a jövőről, és főképp az igazságosságról kellene egyezségre jutni.

 

– Én azt szeretem, ha békésen bármi ellen lehet tiltakozni. Ismétlem, bármi ellen!   

 

– A 2011-es népszámláláskor ateistának vallottam magam. Többen mondták:” ez nem bátorság, ez vakmerőség!” Ennyit a statisztika hitelességéről.

 

– Hányan vannak megkeresztelkedve? Ez annyira mérvadó? Én meg vagyok keresztelve. A karácsonyt már nem, de az adventet újabban – mióta másodrendű állampolgárrá minősítettek ­­– megtartom. Koszorú helyett egy bibliai idézet van az ajtómon. Nem hiszem, hogy emiatt engem is a vallásosak közé kellene számítani…

 

– Erő alkalmazása ellenállást eredményez. Amióta a keresztény egyházak által támogatott vezetőink szerint hazaáruló vagyok, és ateistaként deklaráltan – törvény szerint – nem azonosak a jogaim a keresztényekhez viszonyítva, azóta én is egyre „kíváncsibb” vagyok. Azóta rászoktam a hangos költői kérdésekre. Az említett óvodáskori helyre felállított keresztnél pl. „Minek ide kivégzőeszköz?” Munkanapokon templom előtt elhaladva: „Hány milliárd ajándék adóforintot kegyeskedtek még elfogadni?”,  vagy „Aztán Istennek tetsző dolog-é a hajléktalanokat börtönbe zárni?” Hisz Isten szolgáit nem nagyon hallottam ez ellen szólani, vezetőik pedig részesei voltak a törvény létrehozásának.

 

– Egy jelkép láttán nem mindenkinek csak pozitív dolog jut az eszébe. A keresztről nekem pl. az is, hogy egy családi összejövetel azért szakadt félbe, mert a keresztényeknek átadott iskolában a rokon tanulónak kötelezővé ( – a kötelező az ugye erőszak – ) tették a vasárnapi misén való részvételt. (A büfés néninek csak ajánlott volt, őt tudták zsarolni a munkahelye megtartásával.)

Írásomban szándékosan nem határoztam meg az „elfogadható” mennyiségű jelképek számát. Az a keresztények magatartásától is függ. A mértékletesség toleranciát, az erőszak ellenszenvet ébreszt.

 

Más szemszögből is lehet vizsgálódni.

Ha a Kinizsi 100-as A4-es tájékoztató lapja annyira zavaró a Pilis-nyeregben, hogy még a rendezvény napján el kell távolítani, akkor a 10-15 km-ről virító keresztek miért maradhatnak kint hosszú évtizedekig?