pk1 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 114

"Tudunk zongorázni, de a süketek nem hallják. Tudunk szép tájakat fényképezni, de a vakok nem látják. Tudunk gyönyörködni a virágok illatában, de akiknek nincs orruk nem érzik. Tudunk ízletesen főzni, de akinek érzéketlen az ízlelése annak minden keserű."

 

Ezek nem jó példák, mert - az "isten-élménnyel" szemben - objektív, ellenőrizhető dolgokra vonatkoznak. A süketek ugyan nem hallják a zongorát, de ha megkérdezik a közönség tagjait, konszenzust tanúsítanak abban, hogy zenét hallottak-e, vagy mennydörgést.  A vakok ugyan nem látják a képet, de ha megkérdezik nézőket, konszenzust tanúsítanak abban, hogy tájképet látnak-e, vagy tüdőröntgen felvételt.  Az orratlanok (azaz dohányosok) ugyan nem érzik a szagot, de ha megkérdezik a szagolni tudókat, konszenzust tanúsítanak abban, hogy ibolyát szagoltak-e, vagy majomsegget.  Az érzéketlen ízlelésűek ugyan nem érzik az ízt, de ha megkérdezik a közönség tagjait, konszenzust tanúsítanak abban, hogy almát kóstoltak-e, vagy erős pistát.

 

Viszont én hiába is kérdezném az "isten-tudókat", hogy most konszenzusra jutottak-e bármiben. Az nem válasz, hogy "igen, konszenzusra jutottunk: légy jobb ember" - mert ezt Isten nélkül is lehet.

 

Érted már, miért rossz a példád?

Előzmény: Törölt nick (31)