Én csak egy "maunika shown" kiokosodott buta proli vagyok. :) Nem végeztem egyetemet és alig konyítok valamit a tudományokhoz, de ez a kérdés engem is sokáig foglalkoztatott. Aztán utána olvastam néhány dolognak és egyéni következtetésre jutottam. Íme az én elméletem:
A tojás valójában a zigótát (megtermékenyített petesejtet) tartalmazó szerves "tároló edény". A zigótából kifejlődött embriónak a teljes kifejlődésig a tojás belsejében található szerves anyagok szolgálnak táplálékul.
Namármost, ha megfigyeljük és nyomon követjük az evolúciós fejlődést, akkor azt tapasztaljuk hogy egy bizonyos élőlényből idővel (a körülményekhez alkalmazkodva) mindig új élőlény jött létre. Az evolúciós elmélet szerint minden tojással szaporodó élőlénynek lehetett egy közös őse, ami szintén tojással (vagy petével) szaporodott. Ebből az élőlényből aztán idővel kifejlődtek a kétéltűek, a hüllők, a hüllőknek több változata (pl. dinoszauruszok) végül ezekből a hüllőkből pedig a madarak.
A házityúk a bankivatyúk háziasított változata. Mindkét állat tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó faj.
A tyúkalakúak a késő kréta korban fejlődtek ki, 85 millió évvel ezelőtt. A fácánfélék legkorábbi fosszíliai nyilvántartása a késő oligocén korszakra vezethető vissza, körülbelül 30 millió évvel ezelőttre.
Tehát ha - az evolúciós elméletet vesszük alapul és - levonjuk a logikus következtetést, akkor a kérdésre a válasz, hogy a TOJÁS volt előbb, mint a tyúk. Ugyanis az az élőlény, amelyik a tojást tojta, még nem biztos hogy tyúk volt. Az utódok az evolúciós fejlődésnek köszönhetően idővel alakultak madarakká és végül tyúkokká.
Vannak viszont olyanok, akik szerint az evolúciós fejlődés csupán kitaláció. Az ő elméleteik szerint a Föld nevű bolygó nem más, mint egy hatalmas biológiai laboratórium, ahol a "Földön kívülről származó" intelligens lények már az ősidők végeznek különféle biológiai kísérleteket. Az elmélet hívői a jelenlegi DNS manipulációhoz is értő tudományt veszik alapul. Ha pedig az ember már tudja manipulálni a DNS-t, akkor mi zárja ki annak a lehetőségét, hogy az embernél fejlettebb lények a DNS-ből képesek legyenek összetett élőlényeket létrehozni? - Állítják ők.
Ha valaki pedig kételkedni merészel az ő állításaikban, akkor ez a felelet:
A mi galaxisunkban jelenleg kb 100-400 milliárd csillag található. Tételezzük fel azt, hogy csak minden 1 milliomodik csillag rendelkezik bolygórendszerrel és azok közül is csak minden 100. rendszerben található legalább egy olyan jellegű bolygó, mint a Föld. Ha ahhoz a nagyon primitív és földhözragadt gondolkodásmódhoz ragaszkodunk, hogy csupán a Földön találhatók elengedhetetlenül szükséges feltételek az élethez, még akkor is legalább kb. 1000-4000 számú bolygó fordulhatna elő CSAK A MI GALAXISUNKBAN ahol minden előfeltétel adott egy minden bizonnyal értelmes élet kialakulásához. Ha pedig az értelmes élet létrejött, mi a kizáró oka annak, hogy adott esetben azok a lények gyorsabb ütemben érjék el a fejlettségük csúcsát hozzánk képest? És ez csak a MI GALAXISUNK volt, mi a helyzet az egész (általunk ismert) Világegyetem 100-800 milliárd szám közötti galaxisával még akkor is, ha csak minden 10 milliomodik galaxis rendelkezik csillagrendszerekkel? Ezek csupán teljesen laikus feltételezések, de még így is a nagy számok törvénye dominál. Pedig a valóságban lehetséges, hogy az értelmes élettel rendelkező bolygók száma (ami nem csak a Föld-típusú bolygókra vonatkozik) egy olyan hatalmas szám lenne, amit felfogni is alig bírnánk.
Az elmélet lényege tehát: Mi lehet a kizáró oka annak, hogy aközül a megszámlálhatatlanul sok bolygó közül más bolygón is - nemcsak a mi bolygónkon - kialakult „értelmes életforma" valamikor a múltban a Földet is meglátogatta? Ha pedig semmi, akkor az ide látogató lények lehetnek felelősek a Földön található élet kialakulásáért és az evolúció nem létezik abban a formában, ahogy a jelenlegi tudósok állítják. Előfordulhatnak mutációk, de az nem, hogy egyik élőlényből másik fejlődjön. Tehát ma élő élőlények többsége (az elmélet hívői szerint) nem egymásból fejlődtek ki, hanem egymástól elkülönülő, független csoportokból. (Magyarul magyarul a madár nem a dinoszauruszból lett, hanem később lett "megalkotva" és csak kismértékben változott a genomja az évmilliók folyamán.)
Csak azért említettem meg ezt az elméleti síkot is, mert - ha olyan már sokan foglalkoznak ezzel a témával (köztük tudósok is) - akkor nem kéne figyelmen kívül hagyni, hanem ezt is bele kell vonni a kérdésbe.
ÉN (függetlenül attól, hogy melyik elméletet tartom helyesnek) annyit tudok mondani összegzésül:
- Ha az evolúciós elmélet az alap, akkor a TOJÁS
- Ha a földönkívüli DNS manipulációs elmélet az alap, akkor a TYÚK
Egy dolog biztos, hogy soha semmi sem biztos. :)