Pranit Creative Commons License 2018.10.12 0 4 954

Túl vagyunk az egy hónapos úton, nagyszerü élményekkel és gyönyörü fotókkal gazdagodtunk. :) Pár fotót feltöltök majd még a következö napokban.

 

Ahogy alább írtam, az alábbi szigeteket jártuk be:

1. Huahine 5 éj

2. Bora Bora 6 éj

3. Tikehau 5 éj

4. Rangiroa 5 éj

5. Fakarava 6 éj

 

 

Minden sziget különbözö élményt nyújtott, ilyen szempontból jól volt a terv összeállítva, a 2 kedvenc Tikehau és Fakarava volt, és bevallom, nekem Bora bora kicsit csalódás... (talán túl magasak voltak az elvárások).

Huahine-en és Bora borán autót béreltünk, Rangiorán és Fakaraván bicikliztünk, míg Tikehaun nem a föszigeten, hanem eleve egy kis privát motun volt a szállásunk, és a mellettünk lévö motukra kajakkal lehetett átmenni. Épp emiatt volt ez a sziget a legnagyobb élmény, mert a kajakkal elért környezö motuk lakatlanok, egyedül élvezheti az ember a gyönyörü fehér homokos strandokat.

 

Valószínüleg nem informálódtam az utazás elött eléggé (?), de engem meglepett, hogy ezen szigetek egyike sem igazán rendelkezik fehér, vagy egyáltalán homokos stranddal.

Illetve ha van is, az valamelyik hotel privát strandja, ahová nem lehet csak úgy bemenni fürdeni, a fehér homokos strandok, az a gyönyörüség, amit fotókon lát az ember, a föszigetek melletti motukon vannak... Amiket leginkább csak kirándulás keretében lehet hajóval elérni kemény pénzekért, vagy eleve motura kell szállást foglalni ami pl. Bora borán lehetséges, még keményebb pénzekért... Illetve Tikehau-n, ott szerencsére ott is volt a szállásunk.

Én valami olyasmit vártam, mint Seychelle-en, hogy körbejárva a szigeteket meg-meg lehet állni és felfedezni a gyönyörü strandokat, na itt ilyen nem igazán van sajnos...

Bora bora egyetlen fehér homokos nyilvános strandja a Matira beach, nem csúnya, de azért nem pisili össze magát az ember a gyönyörüségtöl... Huahine-en egyetlen strandot sem találtunk körbeautózva, szerencsére a hotelünknek volt egy kis fehér homokos partja. Rangiora ugyanez, ott viszont a Blue lagoon gyönyörü, de egy 30 fös szervezett kirándulás keretében odamenni messze nem nyújtotta azt az élményt, mint mondjuk Tikehau, ahol órákon keresztül egyedül van az ember...

Fakarava Blue/green lagoonja is csodaszép, ott szerencsére csak egy 6 fös társasággal voltunk, itt a szállásunknak szintén volt egy kis homokos strandja. Bora bora blue lagoonja sajnos idöjárás miatt kimaradt.

 

Mi nem búvárkodunk, sznorkeling szempontjából sokkal többet vártam. Maldív szigetekkel összehasonlítva sokkal-sokkal kevesebb volt a hal.

 

Bár száraz évszakban voltunk, az idöjárás nagyon változékony volt. Kb. a fele idöben volt napos idö, a másik felében felhös, esös, és pár nap kivételével egész idö alatt nagyon szeles volt, Tikehaun 2 napon keresztül extrém szél fújt, de Rangiora is hasonló volt. Bora borán volt egy 2 napos kompletten esös idöszakunk is. Összességében el tudtam volna plusz pár fokot viselni, föként esténként. :)

 

Ami feltünö, az összes szigeten rengeteg kutya van, benyomás alapján van gazdájuk, de mivel nincsennek kerítések, így sokan az utcán kóborolnak. Ez sokszor feszélyezett minket, bár a legtöbbjük barátságos volt, de egymást ugatták, így egy-egy séta elég kellemetlenre sikerült, mikor már vagy 6 kutya csatlakozott hozzánk, egymást ugatva... Huahine-en viszont 2 kutyával életreszóló barátságot kötöttünk, minden reggel 6-kor a hotel stégjénél randiztunk velük. :)

 

Ha valaki megkérdez, összességében annak javaslok egy ilyen utazást, akinek van rá legalább 1 hónapja, és valami új úticélt keres, mert a közelebb lévö paradicsomi helyeket már látta (Maldív, Seychelle).

Plusz vélemény, hogy csak Bora bora miatt szerintem nem érné meg a felhajtást, nem éri meg a fárasztó és hosszú utat, és a hatalmas költségeket sem...

 

Nem zárom ki a lehetöségét, hogy valamikor visszatérjünk, és megnézzük a most kihagyott Tahitit és Mooreát, föleg az utóbbit sajnálom, hogy kimaradt, de minden sajnos nem fért bele.