Szabó_56 Creative Commons License 2018.10.11 0 1 183

Sziasztok sorstársak!

 

Szeretném megosztani veletek az én esetemet, hátha valakinek segít a gyógyulásában.

 

Nálam 2015 őszén kezdődött, hogy éjszaka egyre intenzívebben fájt a jobb könyököm a tricepszem felőli oldalánál. Később már napközbeni terhelés során is fájdalmassá vált. Rendszeresen jártam úszni, arra gyanakodtam, hogy talán ott terhelem túl, emiatt fáj éjszaka. 2016 nyarára el kezdett fájni a bal oldalon is,  a nyár végére pedig már nem csak a tricepsz felől, hanem az alkar külső-belső oldalán mindkét könyökömnél.

A kezdetek kezdetén próbáltam Voltarennel/Dolobene-vel meg hasonlókkal kenegetni, semmit sem segített. A masszírozás jól esett, főleg olyan krémekkel amik mentolos hűsítő-égető érzést keltettek. Mivel itthon kisebb felújítást csináltunk 2016 nyarán, úgy voltam vele biztosan a kőműves munka az oka plusz az úszás. 2016. őszén olyan szinten begyulladt mindkét könyököm, hogy bedagadtak az alkar felőli részen. Mivel korábban volt már bursitisem ezért tudtam, hogy jegelni kell mert ez is az. A jegelés segített annyit, hogy a bal oldalon lement a duzzanat, jobb oldalon maradt egy kisebb csomó a könyökcsont mellett, ami terhelésre mindig megduzzadt. 2016. november elején fordultam orvoshoz, mert gyanítottam, hogy ez teniszkönyök/golfkönyök kombó vagy ezek egyike lesz..... Eddigre semmilyen fizikai erőkifejtést nem tudtam végezni egyik kezemmel sem: befőttnyitás kézzel nem ment, 0,5-1 kg-os tárgyakat csuklóból nem bírtam egy asztalról felemelni. A háziorvos beutalt a rheumatológiára. Azzal tisztában voltam, hogy a műtétbe nem fogok belemenni ha ezt javasolnák, nem részletezem miért.... A Honvéd kórház osztályvezető „csodája” vizsgált meg, Dr. S* S*, ami abból állt, hogy megszorítgatta mindkét könyökömet, megrángatta a nyakamat jobbra-balra, majd NYAKI! röntgent kért, illetve 10 db sugár/ultrahang/stb. terápiára utalt be, valamint Ung. antiphlogistic kenőcsös éjszakai dunsztot írt. Mellette kaptam pár gyógyszert, amik gyulladás csökkentők. Nem mondott semmit, hogy mi ez.

 

A kezeléseket nem csináltam meg, mert 3 órás várakozás után sem került be az ember az első kezelésre, felálltam és eljöttem (egyébként is 3 hónappal későbbi időpontot adtak). Ekkor (2007 január) már fél éve nem úsztam a legnagyobb bánatomra, az itthoni fizikai munkákra pedig megpróbáltam valakit megfizetni. A munkám nagy része számítógép előtt történik, van amit telefonon is meg lehet oldani, így úgy voltam vele, majd megkeresem az így kieső pénzt  és többet dolgozok a gép előtt, a billentyű/telefon nyomkodás nem fájt. Egyedül az éjszakai dunsztot csináltam, és a gyógyszereket szedtem be (de ezt nem kellett volna, mert semmi értelme sem volt). Próbáltam a könyökömet tehermentesíteni a mindennapjaim során, így minél kevesebbet használtam a karjaimat. Kenegettem mindenfélével, többek között az itt ajánlott tőgykenőccsel is, volt feltéve kinezio tape, de sok változás nem történt, a dunszt mintha jó lett volna..... Voltam természetgyógyásznál, érdemi javulás nem történt.  Ha itthon gyújtóst hasgattam, akkor az úgy tűnt, hogy jól esik a könyék tájéki izmoknak, de a statikusabb terhelés már nem, az éjszakáim sokszor fájdalmakkal teltek. 2017 nyarán megpróbálkoztam az úszással, a következő éjszakán jobban fájt, így teljesen lemondtam a sportosabb életmódról. Emiatt hízásnak is indultam, felszedtem kb. 10-12 kg-ot. 2017. november elején elkezdtem jógázni egy olyan jóga oktatónál, aki sport (de leginkább futó) sérülteket szívesen lát az óráján, kifejezetten futókra van építve a tematikája. December elején kezdtem el Salonplast gyógytapaszt használni. December végén vettem észre, hogy csökkennek az éjszakai fájdalmak, sőt egyre többször volt, hogy egész éjszaka nem fájt a karom.

 

2018. február végén ismeretségi körön keresztül vettem fel a kapcsolatot egy sport/műtéti rehabilitációval - mozgásterápiával - manuálterápiával foglalkozó sráccal, aki már az első konzultációján elmondta, hogy mi a baj. Felmérte az életmódomat, megvizsgált ultrahang készülékkel és kézzel is alaposan feltérképezte a könyökeimet. Elmondta, hogy mindkét karomban teniszkönyök és golfkönyök sérülés alakult ki (de ezt igen erősen sejtettem), majd megkért, hogy küldjek fotót arról, hogy hogyan dolgozom a számítógép előtt, majd menjek vissza újra. A második alkalommal megmondta azt amit Ő már korábban is sejtett, hogy a problémáim oka a rosszul megválasztott számítógépes munkakörnyezet: otthon, egy laptopon dolgoztam egy konyhai széken. Figyelmeztetett, hogy a következő problémám egy nyaki gerincsérv lesz (ekkor már két hónapja majd megbolondultam, mert annyira fájt a nyakam a számítógép gép előtt és éjszaka is kegyetlenül fájt), és idővel a térdemmel is lehetnek gondjaim.

 

A probléma amiatt alakult ki, hogy a rossz ergonómiából kifolyólag folyamatosan megfeszítve tartott csuklók, a lógó vállak miatt állandóan meg van feszítve a könyök környéki izomzat, ami ott csonthártya gyulladást okozott (lényegében ez a teniszkönyök és a golfkönyök annak függvényében, hogy hol gyulladt be), ez krónikussá vált és elkezdett meszesedni a csont felszíne. A meszesedés folyamatosan irritálja az ottani ínszalagokat, ami szintén fáj, kb. úgy mintha csiszolópapíron mozognának az ínszalagok. Mivel folyamatosan pihentettem és nagyon keveset terheltem a karjaimat, emiatt el kezdtek sorvadni az ottani izmok.....úgy mondta, hogy „nincs tónusa” az alkaromnak, de ez szerintem a tricepszre és a bicepszre is igaz volt. Az éjszakai fájdalmak szerinte azoktól a jóga gyakorlatoktól csökkentek, amik nyújtó hatásúak és nem a Salonplas tapasztól.

 

Mit ne mondjak, nem voltam felvillanyozva. Én gondolatban hozzátettem a dologhoz, hogy nem csak a számítógép miatt lehetett az egész, hanem elég sokat volt kezemben az okostelefon, ami szintén megfeszült csukló és kartartást jelent.

 

Véleménye szerint előbb meg kell szüntetni a kiváltó okot, utána a gyulladást, eközben el kell kezdeni felépíteni az izmokat, majd a meszesedéssel kellene valamit kezdeni.

 

Amit javasolt:

 

- megfelelő számítógépes munkakörnyezet kialakítása

- az alkar izmainak rendszeres nyújtása

- az alkar fasciális teniszlabdás masszírozása

- az alkar izmainak erősítése

- jegelés

- ultrahangos kezelés 5-10 alkalommal

- omega 3 bevitele.

 

Elkezdtem a nyújtásokat (napi 3 x javasolta, de csak 2 x csináltam), ami miatt kezdetben újra fájt éjszakánként. A javaslatait megfogadva ergonomikus billentyűzet/egérpad/forgószék és monitor beszerzésével április elejéig teljesen megváltoztattam a számítógépes környezetemet, addig ha lehetett hanyagoltam a munkát. Az erősítés fájt, azt nem csináltam. A fascia tréning és a masszázs jól esett. Kb. 1-1,5 hónap után vettem észre, hogy elkezdett javulni mindkét karom.  2018. áprilisban MINDEN REGGEL ÉS ESTE már 1-1 órát foglalkoztam a karjaimmal: teniszlabdás fascia masszírozás/krémes masszázs/nyújtás, este pluszban jegelgetés. Kezdtem elhasználni azokat a krémeket amik korábban nem használtak semmit, de most a masszázsnál nagyon jól jöttek. Az okos telefont amennyire lehetett száműztem a mindennapokból. Hó végén a javaslatára újra el kezdtem az úszást - 2,5 hónap után ez hihetetlen volt számomra -, de csak óvatosban, kisebb távokat. Vettem marokerősítőt, használgattam azt is. Májusban elkezdtem az erősítést is, előbb kb. 0,5 kg-os majd kb. 2 kg-os súllyal, de ezt nem vittem túlzásba, úgy gondoltam inkább úszással erősítek, illetve a korábban mellőzött fizikai tevékenységet növeltem. 2018. június elején voltam nála az utolsó ultrahangos kezelésen (5 x kellett mennem csak). Az izmaim elkezdtek tónusoabbá válni, az ultrahang kezelés fellazította a meszet a csont felszínén, amit a tornáztatás miatt a vérkeringés elszállított onnan és a nyirokrendszer kitakarította a szervezetemből.

 

Kiszámoltam, hogy többet költöttem a korábbi krémekre/pakolásokra/természetgyógyászra/tablettákra stb-re, mint amit kifizettem a konzultációkra és a kezelésekre nála (kicsit reklámszagú, de nem amiatt írom).

 

Júliusra sajnos a nyújtások miatt elkezdtek zsibbadni az ujjaim (alagút szindróma), így azt abbahagytam, az erősítések elmaradtak, de minden fizikai munkát el tudtam végezni a ház körül. Az úszás azóta is megy, már újra 3 x 3 km-t úszok egy héten, így közeledek a korábbi súlyom felé. A telefon (sajnos) megint előtérbe került, de nem akkora mértékben mint korábban, az ujjzsibbadás már megszűnt, ezért minden úszás után csinálom az alkar nyújtást, mert megint szükségét érzem. Összegezve: bár még nem 100%-osak a könyökeim, de olyan szintű életminőség változáson mentem keresztül 2-3 hónap alatt, amit el sem tudtam képzelni korábban, ráadásul szteroid injekció és műtéti eljárás nélkül. A bursitis miatt megmaradt egy valami  könyökömnél, szerintem kipukkant anno az a tasak ami ott van, de problémát nem okoz.

 

Ha a gyakorlatokkal vagy bármivel kapcsolatosan tudok segíteni, akkor bárkinek, és szívesen. Mindenkinek, aki szeretne meggyógyulni azt javaslom, hogy minél előbb forduljon SZAKEMBERHEZ - ami nem feltétlen orvost jelent -, illetve ha megismeri a gyógyuláshoz vezető utat akkor minél fanatikusabban álljon a dolgokhoz, mert nagyon makacs betegségekről van szó.

 

Jobbulást mindenkinek,

P. István