Dóó87 Creative Commons License 2018.10.11 0 0 3974

Sziasztok, csütörtökön jöttünk meg egy hetes ciprusi utunkról, így szedtem össze egy „kis” beszámolót, remélem hasonlóan hasznos lesz, mint amiket én olvastam ittJ

 

Szeptember 27-én utaztunk Bécsből eurowings-el hajnalban, reggel érkeztünk meg Larnacába. Cyprustaxi.net vitt át minket az északi oldalra, csak ajánlani tudom őket!!

Stevenstől béreltünk autót, minden rendben volt, semmit sem variáltak, nem nézegették az autót, viszont aki északra akar menni ne náluk foglaljon, csak hitelkártya fedezettel engedik át az autót, 9000 EUR-t akarnak letétnek ráterhelni!!!

 

A Club Simena Hotelben szálltunk meg, nekünk nagyon tetszett, nagyon szép, igazi mediterrán kialakítása van, a személyzet nagyon kedves és a hotel cicái isJ Félpanzióval voltunk itt, reggelire volt minden, ami egy reggelinél megszokott, vacsoránál szintén mindig lehetett valamit választani. Egyféle leves, háromféle főétel, saláták, desszertek.  A maga három csillagát szerintem maximálisan kimerítette. Girnében jártunk a kikötőben és a várnál, gyönyörű szép, majd innen mentünk tovább a Karpaz félszigetre, ami szintén kötelező program. Az érintetlen partok, a Golden Beach gyönyörű látvány, kevés a turista, nyugis az egész. A csacsik pedig kimondottan jó fejek, az nemzeti park területén mindenhol ott vannak az út mentén. Következő nap Famagustába látogattunk el, megnéztük a híres mecsetet és a Szellemvárosnak elnevezett részt, érdekes élmény. Mintha nem is a valóság lenne, hogy ilyen még létezik. Ezután Nicosia török részét jártuk be, Büyük Hahn, Selimye mecset, esernyős utca. . Közben útba ejtettük a Bellapais Monostort is, ugyancsak leírhatatlanul szép!

Itt északon az Oscar kölcsönzőtől béreltünk autót, maximálisan meg voltunk elégedve, kihozták a hotelhez az autót és érte is jöttek, szintén nem variáltak karcokon miegymáson, leadáskor pl a recepción kellett a kulcsot hagynunk. Árban is jók szerintem, 3 napra volt az autó 49 Font.

Összességében az emberek itt nagyon barátságosak, kedvesek, gyönyörű érintetlen partok vannak, nagyon szép városok. Igaz a környék elmaradottabb, kevésbé fejlett, de kevésbé zsúfolt is, tisztább, nekünk jobban tetszett, mint a déli rész. Az árak szintén parádésak: benzin kb 240 Ft/l, 2 dl üveges kisüdítő 80Ft, kebab a legközpontibb belvárosi helyen kb 1000 Ft. Közlekedésre kell időt szánni, mert nagyon sok a sebességmérés (65), igaz ki is vannak táblázva, túl gyorsan haladni nem lehet. Talán emiatt is tűnik nyugodtabbnak az egész. Indexhasználat egyik oldalon sem jellemzőJ

Arra érdemes még figyelni, hogy ajánlott lírát váltani, ugyanis ha euroban akarsz fizetni arra dupla árat mondanak sok helyen (pl.WC, parkolás)! Néztük pénzváltónál Nicosiában, 1 EUR kb 7 líra volt. 

 

Következő nap reggel jött értünk a taxi ahogy megbeszéltük, és indultunk a déli részt felfedezni. Lefkarát kerestük fel elsőként, érdemes sétálni egyet, nagyon szép kis falu, majd utána mentünk a tevefarmra. Itt érdemes a tevegelést kipróbálni, már nem vagyunk ugyan gyerekek de nagyon jó élmény volt! Innen Pafosba vettük az irányt, és bechekkoltunk az ottani hotelünkbe, a Paphiessába. Szintén három csillagos volt, de azért itt már mást takartak a csillagok mint az északi részen. Semmi extra, arra, hogy ott aludjunk jó volt. Itt is félpanziót kértünk, az már hagyott némi kívánnivalót maga után, de ár érték arányban elfogadható volt. Több strandon is voltunk itt a környéken, zsúfoltak voltak és szemetesek, még a Rikkos Beach tetszett a legjobban, ott nem voltak annyian. Egy teljes napra buggy-t béreltünk és elmentünk az Akamaz félszigetre, az megint egy hatalmas élmény volt!

 

Ajánlom a Thunder Motorsport bérlőt (Kings Avenue-n van), este 7-ig nyitva van, és 10 EUR felár ellenében másnap reggelig lehet nálunk a gép. Úgy alakult, hogy aznap visszaértünk, a 10 EUR-t pedig visszakaptuk, ami szerintem nagyon korrekt volt! Lara Beach-en jártunk és a Kék Lagúnában, mindenképp érdemes ellátogatni ide és rászánni egy egész napot!

Megnéztük még az archeológia Parkot itt Páfoson és a Kouriont, nekünk utóbbi jobban tetszett, nagyobb élmény volt. Aphrodité sziklái szintén kötelező program, kolostorok közül pedig az Agios Neofytos kolostort néztük meg, Páfos mellett van, nagyon szép! Utolsó nap elmentünk egy teknősnéző túrára, ezt is nagyon ajánlom, az Atlantis Turtlewatsching Crousis-t választottuk, minden nap fél5-kor megy a hajó (most ősszel), lenti részből teknősöket néztünk, majd lehetett fürdeni, ugrálni, hazafele pedig a naplementében gyönyörködtünk. 25 EUR fejenként, de megéri minden centjét! Arra kell figyelni, hogy minimum egy nappal előtte be kell jelentkezni, mert nem túl nagy a hajó és hamar megtelik.

 

Az itteni emberek is kedvesek voltak, de azért annyira nem barátkozósak, mint a török részen, kicsit ridegebb, üzletszerűbb az egész. Szemetesebbnek és zsúfoltabbnak is találtuk ezt a részt, nyilván a több ember miatt. Az tény, hogy maga a táj menet közben szebb, zöldebb, jobban ki van építve minden.

Egyszer érdemes mindkét részt megnézni, de összefoglalva ha visszamennénk mi az északi részt választanánkJ

Ezúton is hatalmas köszönet Csabinak, aki ott menet közben is többször segítségünkre volt telefononJ