takarito Creative Commons License 2018.10.11 0 0 21828

"A személyes tapasztalatok viszont sohasem megbízhatók."

 

A "sohasem" ebből nem igaz. Éppen a személyes tapasztalatok azok, amelyek a valóság megbízhatóságát többnyire garantálják, sokszor cáfolják a hiteket. Érzékcsalódások persze vannak, ám nem csak istennel kapcsolatosan, de a valósággal kapcsolatosan is, de ezeket szét kell tudni válogatni a megbízható tapasztalatoktól.

Éppen ezért fontos azoknak az embereknek a bizonyságtétele, amelyek egyébként realitásukról is híresek, amikor Istenről való tapasztalatukról beszélnek.

 

De nem csak olyanoknak lehet tapasztalata Istenről, akik mindent realitások talaján közelítenek meg, hanem akik szerintem szükséges erkölcsi alapokat bármilyen úton magukban felépítik.

 

A realitásokkal is lehetnek problémák, hiszen nagyon sok valóságismeretet könyvekből, mások elmondásaiból, hírekből igazít az ember a személyes tapasztalataihoz, így a valósággal kapcsolatban is lehetnek téves nézeteik. Ezek az emberi megosztások, ellentmondások, konfliktusok, harcok alapvető indító rugói.

 

 

Egyébként sok embert ismerek magam is, akik az istenélményüket nagyjából hasonlóan írják le, a probléma a későbbiekben nem a tapasztalatukkal van, hanem azzal, hogy ez a tapasztalás még nem tölt beléjük egy komplex lexikont is az isten ismerethez kapcsolódóan, így továbbra is becsaphatóak maradnak. A keresztények között sokaknak valódi istenélménye lehet, de sajnos az uralkodó tanok olyan erősen hirdetnek bibliai tévedéseket valóságosnak, hogy nagyon könnyen tévútra is kerülnek, éppen a "hit" túlzó hangsúlyozása miatt. Persze éppen ezért a későbbiekben az istenélményük és lassan elmaradozik.

 

 

Előzmény: Elminster Aumar (21823)