sr1 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 87271

Vakolohabarcs, térfogat arány:

            cement    mész    homok

M4T          o             1          3.25

M1oT        1             2            8

M25T        1             1.5         6.5

M5oT        1              1            4

M1ooT      1              o            3

 

Tiszta meszes vakolatot csak öreg oltott mésszel lehet késziteni, ha van 3 éves meszesgödörből kiszedett mész, akkor rendben van. Akkor el lehet késziteni az M4T receptet. Elvileg létezik Magyarországon ennyire öreg oltott mész, én csak 6-8 hónapost tudtam venni, az nem jó, nehezen köt.

Ha ilyen nincs, akkor pormeszet fel kell oldani vízben (egy hordóban), állni hagyni két napig és azt cement vagy hidraulikus mész az M1oT recept szerint.

A hozzáadott vizet a homok nedvességtartalma hordozza, az szemre szokták beleönteni a keverőbe.

A szakik a homok szemcséje függvényében egy kicsivel kevesebb vagy több meszet tesznek a keverésbe, mind az M1oT recept.

Az M1ot az egy 25o literes keverőbe 1 zsák cement (vagy 3.5 hidraulikus mész) és 2 zsák beáztatottt pómeszet jelent, a többi a homok, annyi, hogy ne folyon ki keverés közben. 

Erőssebb vakolatot (azaz több cementet tartalmazó vakolatot) nem szoktunk használni se beltérre se kültérre.

A első keverés után a szaki szól, hogy több vagy kevesebb meszet kér a keverésbe, az anyag képlékenysége függvényébe. 

Vannak zsákos kiszeresű anyagok, amibe van cement és mészpótló, de azt csak falazásnál használjuk, ha téglaszerkezetes (tehát a tartószerkezet a falazat) többemeletes házat kell építeni , ott nagyon fontos lehet a falazómalter erőssége.  Az M1oT -nek a minimális nyomási szilárdsága 1oN/mm2, a kötési idő eltelte után, ami 28 nap, nyilvánvaló, hogy falazómaltenek kevés.

A hidraulikus meszes malterrel is lehet falazni, pontosan abba az arányban kell keverni, mind a cementet, az M5oT recepttel pár nap után olyan erőss a fuga mind a beton.  

 

Előzmény: sylvanus67 (87267)