Törölt nick Creative Commons License 2018.10.09 0 0 148

Egy szívszorító történet.

 

 

Mike község legjelentősebb műemléke az 1821-ben épült, kétszintes klasszicista Somssich-kastély. A kastélyt a falu akkori legnagyobb birtokosa, gróf Somssich Pongrácz építtette, ő volt, aki magát a falut is újra benépesítette.
  
A kastély mögötti területen található a mauzóleum, melyet egy kis tó partján gróf Sommsich Imre építtetett 1867-ben, húszévesen elhunyt fia, Pongrác síremlékéül. A második világháborúban ezt is és a temetői családi kriptát is feldúlták, az önkormányzat 1991-ben helyeztette közös sírba az egykori birtokosok földi maradványait.

 

 Az épületet később átalakították, irodák nyíltak az egykori kastélyban. Jelenleg romos, megközelíteni tilos, magántulajdonba került. A tetejét több éve már hogy fólia borítja, melyet szintén kikezdett az idő.

 

A lepusztult mikei lakról Somssich Pongrácz annyit tud, hogy 1999-ben egy magyar származású belga férfi vásárolta meg, aki mielőtt elszánta magát a vásárlásra, megkereste.

 

"Mondtam neki, hogy nem csinál jó üzletet, ha a kastélyt nem hasznosítja. Viszonylag gyakran megfordulnak Mikén a kastély utolsó lakójának, Somssich Gyulának a lányai, akik Bécsben, illetve Brüsszelben élnek. Tőlük tudom, hogy az épületek továbbra is rettenetes állapotban vannak."

 

 

 

 

foto panthera