kokesz44 Creative Commons License 2018.10.08 0 0 12944

A Trail-O versenyszámot alapvetően a mozgássérülteknek találták ki, de bárki részt vehet rajta, hiszen különböző kategóriákban folyik a versengés.

Aki a tájékozódási képességét fejleszteni akarja, annak kimondottan ajánlott a versenyen való elindulás, legyen mozgáskorlátozott, vagy sem! A részvételhez semmilyen speciális felszerelésre nincs szükség! Nem árt, ha van nálad egy tájoló, de ezen kívül nem szükséges más! Utcai ruhában sétálva részt vehetsz a versenyen!

A Trail-O verseny szabályai:

A rajt pillanatában kapsz egy tájfutó térképet melynek méretaránya: 1:3000, 1:4000 vagy 1:5000 és megkapod a versenyzőkartonodat is. A térképre be vannak rajzolva a pontok, melyeket a megadott sorrendben a kijelölt útvonalon meg kell közelítened az úgynevezett "nézőpontig". A nézőpontból "nézve" a megkapott pont megnevezés (szimból) és a térkép alapján ki kell választanod azt a pontot, ami szerinted a térképen jelölt helyen van és a versenyzőkartonra a megfelelő választ kell megadnod.

Minden pontnál vannak úgynevezett "álbóják", melyek rossz helyre vannak kihelyezve. Természetesen úgy, hogy minél nehezebben lehessen kiválasztani az "igazit". Sőt van olyan is, amikor egyik bója sincs jó helyen! Ne lepődj meg, ha a nézőpontban állsz, és nem látsz minden bóját! A pontok ugyanis úgy vannak elhelyezve, hogy ülő helyzetből lehessen látni mindegyiket. Elvégre a kerekesszékes versenyzőknek is jól kell látniuk a pontokat! Tehát ha nem látod az összeset, akkor tessék leguggolni! Ez a verseny alatt a legnehezebb fizikai feladat! Azt, hogy hány bóját kell látnod az adott pontnál, azt a pontmegnevezés második oszlopából tudhatod meg! A-E, jelölés esetében öt bójának kell kint lennie (A, B, C, D, E)! A-D jelölés esetén csak négynek (A, B, C, D), A-C esetén háromnak (A, B, C)!

Ha látod mindegyik bóját, és kiválasztottad a szerinted megfelelőt, akkor a nézőpontból nézve balról jobbra indulva nevezd el őket A-B-C-D-E jelűeknek. A versenyzőkartonon arra a helyre kell bélyegezned, ahol az általad kiválasztott bója betüjelét látod. Tehát, ha balról a harmadik bója van szerinted jó helyen akkor a "C" helyre kell jelölnöd, és ezután mehetsz tovább a következő pontra! A nézőponttól előre és hátra lehet mozogni, csak az utat elhagyni nem lehet. Ha a terepen szalag van lefektetve, arra tilos a haladás. Egyébként utakon mozoghatsz.

Vigyázat! Van olyan eset is, mikor egyik bója sincs a jó helyen! Ilyenkor a versenyzőkartonon az adott sorban az utolsó a "Z" helyre kell jelölni!

 

A mi sportágunkra lefordítva a következő módon történik a pontok érintése. A kapott versenytérképen a Nézőpontok vannak megjelölve melyeket a Menetutasítás szerint kell érinteni. A terepen a Nézőponton szabályos bója kerül kihelyezésre „Nézőpont” felirattal kiegészülve. A helyszínen megfelelő számú térkép kivágat található. A kivágat a környék 1:2500 méretarányú ábrázolása. A terepen bója és azon jól látható betű kerül kihelyezésre. A Nézőpontból kell a helyesnek vélt kihelyezett pont betűjelét a karton soron következő helyére beírni. Ott ahol egyetlen egy bója sincs a jelzett helyen, akkor a kartonra Z betűt kell értelemszerűen feljegyezni a versenyző kartonra.