bastardo Creative Commons License 2018.10.07 0 0 85958

Sziasztok!

 

Adott egy szuterén, amit akusztikailag kéne egy kicsit rendbe tenni. Ehhez különféle megoldások léteznek, erre van szakemberem, így nem is ennek részleteiről kérdeznék.

Ami viszont témába vág az az, hogy a legtöbb megoldás olyan anyag falra illetve esetleg mennyezetre való rögzítését jelenti, amik alapvetően csillapító tulajdonságúak, de ebből adódóan hőszigetelők is.

 

Azt viszont tudjuk, hogy belülről falakat hőszigetelni csak nagyon speciális esetekben, és nagyon körültekintően, de lehetőleg úgy se.

Namármost a ház tavaly teljes külső hőszigetelést kapott, méretkorlátok miatt a szuterén egyik fala csak kb 8 centi grafitost.

A helyiség egy része kinyúlik a terasz alá, itt sajnos a födémgerendákon, vízszigetelésen és a jó sok betonon kívül nincs semmilyen hőszigetelő réteg.

 

A szobát viszont csak ritkán (heti pár nap), és csak 2-3 órákra használnánk, a fűtés csak ekkor lenne bekapcsolva. (alap esetben téli hónapokon a szoba hőmérséklete kb 14 C fok, 30%os páratartalommal)

 

A kérdések tehát:

- okozhat-e problémát a 8 centis grafitos falrészre felhelyezett belső anyag, 1.2 cm vastagságban?

   - a pontos rétegrend: vakolat, 8cm grafit eps, régi vakolat, 30cm tégla, kb 5cm légrés, ~8cm vastag belső téglafal (ez utóbbi ilyen szervizfal szerűség lehet), és erre jönne az új szigetelőanyag

 

- okozhat-e ugyanez bajt a mennyezeten, ahol nincs kifejezett hőszigetelés a rétegrendben?

 

 

Köszi szépen!