sistergő Creative Commons License 2018.09.26 0 1 57709

Több mint egy éve készen van az „Én keresztem is!” című írásom. Most, hogy van aktualitása, átolvastam, és változtatás nélkül közzéteszem.

 

Az én keresztem is!

 

A keresztény jelképek túlzott terjedése egyre többször zavar.

A problémám: Úgy érzem, a természetben a fontosabb, kiemelt jelentőségű helyeket ki akarja sajátítani a kereszt(y)ény ideológia.

 

Míg régebben kevesebb helyen volt vallási tárgy kitéve, – ha marad a tendencia – előbb-utóbb külön logisztika kellene ahhoz, hogy jelképek nélküli tájban sétáljak, túrázzak.  

A világnézetnek elsődlegesen magánügynek kellene lennie.

Tudom, hogy akik abban hisznek szeretnének mindenhol keresztet, kis Jézuskát látni.

Nekem a hegytetőn levő kereszt a terület kisajátítását jelképezi. Elsődlegesen azt jelenti: ez keresztény terület! Azaz a más világnézetű emberek itt másodlagosak.

 

Nemtetszésemet könnyebb megérteni a következő két történet ismeretében.

Az egyik eset:

2009-ben a T100-ra készülve előre bejártam az útvonalat. Az Oszoly oldalában gyerekcsapattal találkoztam, kezükben fakereszttel. Ajaj! Már csak ez hiányzott! Minek a hegyre 25-30 fakereszt? Későbbi bejáráson már nem voltak ott. Véleményem azonnal megváltozott, hazaérve már ki is kristályosodott. „Ha 1000 gyerek minden nap/táborozás alatt egy-egy keresztet felállítana, de azt a nap/tábor végén lebontaná, az akkor sem zavarna, ha akár 4-5 éven keresztül minden nap/héten ezt tennék. Sőt! Ha az élet úgy hozná, még segítenék is nekik.   

 

A másik eset:

2016-ban Péliföldszentkeresztnél gyalogos zarándok csapattal találkoztam, nagy keresztet cipeltek magukkal. Őszinte szimpátiával üdvözöltem őket.

Erre és az előző esetre adott első reagálásom teljesen ellentétes volt. Továbbmenve néhány óra és sok kilométer gyaloglás után jöttem rá az okára.

 

Ha valaki keresztény jelképet hordoz, vagy valahol akár éveken át folyamatosan úgy áll 1000 kereszt, hogy azt a nap/tábor végén lebontják, az számomra azt jelenti: „Én ilyen vagyok.”

Ha valahol úgy áll kereszt amikor a gazdája nincs ott, akkor az számomra azt jelenti: „Ez keresztény terület.”

 

Ha jelképek (keresztek, Jézuskák, corpusok, stációk, sztúpák, stb.) frekventált, kiemelt helyeken vannak, akkor számuktól függően:

- örülök ezeknek, mert kifejezik sokszínűségünket,

- elfogadom, mert a helyes arányokat nem egyszerű eltalálni,

- határozottan nem tetszenek, mert uralkodó és kirekesztő jellegűek.

Előzmény: sistergő (57708)