MMSZoli2 Creative Commons License 2018.09.24 0 0 8941

Még annyi, hogy ha az IEEE-488 interface-be ölöd az idődet (vagy atz IEC22IEE-re), arra akár a Commodore IEEE HDD is ráköthető.

Plus/4 OFF
 Sőt láttam egy nagyon exkluzív CP/M terminált PET-re, ami az IEEE interface-en és egy programon keresztül "rabszolga sorba" (terminálüzemmódba) száműzte a PET gépet, és egy teljes CP/Met futtatott egy kvázi külső gépen, a PET csak a billentyűzet és megjelenítő szerepet töltötte be. Mivel másodpercenként kb 1.4KB-ot tud áttölteni az IEEE trükkök nélkül, ez pont elegendő volt a (fekete fehér) karakteres képernyőtartalom frissítésére. 
http://mikenaberezny.com/hardware/pet-cbm/sse-softbox-z80-computer/
http://mikenaberezny.com/wp-content/uploads/2011/05/softbox-schematic.png
Very complex :-D

 Ez  kissé butaságnak tűnhet, csakhogy akkoriban a CP/M olyan fejlettségűnek tűnt, mint később az MS-DOS, tehát ez az eszköz kvázi PC emulációt csinált a PET-en (Pascal, C compilerek, Wordstar profi szövegszerkesztő, stb lettek vele elérhetőek, futtathatóak, egy CP/M masina árának töredékkéért). Ráadásul erre még HDD-t is lehetett kötni, amiről a CP/M boot-olhatott.

 Aki még ismerte a PC XT szintű vonalat, az nagyjából képben van, milyen (még nem garfikus felületű) jellegű programokról beszélek. (A C64-re volt egy hasonló CP/M cartridge, csak az az esetek 80%-ban nem működött, A C128 már igen).

Plus/4 ON

A CP/M csak 80 karakteren működött, tehát a folyamatosan futó terminál program mellett még egy soft 80 column üzemmód vitelezése is szükséges lenne, hogy CP/M-et lehessen futtatni Plus/4-en. Hogy ez mire lenne jó? Profi karakteres szövegszerkesztő a 3+1 helyett :-)