Törölt nick Creative Commons License 2018.09.24 0 0 8937

Pluszi OFF:

Az SCPU kint a gyors statikus ramban "tükrözi" a gép ramját (ha ezt egy-egy lapra bekapcsolod), plusz van egy egyértékes regiszter, egy "mikro-fifo" ami majd megvalósítja az írásokat, ha a lassú busz "ráér". Tehát olvasásra a gyorsan beírt másolatból azonnal kapunk értéket, írásra meg sem kell megvárni ameddig a lassú buszon teljesül.

 

Ha jól emlékszem, a nagyobb PLD-s V2 CPU-ban ez már igazi fifo, tehát megszabhatod hány értéket akarsz "várakoztatni", a gyors végrehajtás mindaddig nem vár arra (vagy te várhatsz tervezetten!) amíg tele nem lesz a fifo..

 

Kivéve az IO terület, mert ott a tényleges beolvasott értékre vagyunk (feltehetően) kíváncsiak, nem egy statikus másolatra, és írásra sem mindig tanácsos saját időzításünk helyett egy random "na most lehet" első szabad pillanatban rádobni az értéket.

Ezektől bonyolult az SCPU, hogy mindez regiszterekkel konfigurálhatóan meg van valósítva benne.

 

Ha fogunk egy gyors "emulátort",(nevezzünk most így mindent, ami nem az eredeti VAS), ami pl. vga képet rajzol, és az eredeti gép időzítéséhez semmi köze, teljesen  mindegy, hogy szoftvres emulátor vagy módosított gyorshardveres másolat, ezek a problémák nem merülnek így fel, nyilván gyorsabb rendszert lehet csinálni, határ a csillagos ég.

 

Pont ez volt a nagy ötlet az SCPU-ban, nem az egész gépet replikálja (ez akkoriban lehetetlen lett volna) még az IO-t is meghagyja a helyén, nem kell beledugni a floppy-t, nem kell külső billentyű, nem kell semmi, sőt a belső 64k lassú ramot is használhatod egyfajta lassú"tárolónak", mégis van egy külső gyorsabb procid, neki való gyors külső rammal)

 

Tehát ha nem tudsz és akarsz SCPU-t programozni, csak elindítassz egy ilyen progit, más értékeket kapsz,...

....  -akár magával a progival- is más lenne, ha előzetesen konfigurálnád, hogy mindezek a műveletek fussanak kint és csak kint a gyors ramban, rögtön nem várnánk a lassú buszra és ha nem is 20 de 14-17 mhz körüli értéket adna (ha jó a program, és helyesen számol, ekkora sebességnél is)

 

Pluszi ON

 

 

 

 

Előzmény: O.R. (8935)