O.R. Creative Commons License 2018.09.24 0 0 8935

Igazából azért az a SuperCPU sem olyan nagy adu ász, mint amilyennek látszik elsőre, mert van pár hátulütője, legalábbis 8-bit turbó tekintetében. (A 16-bites használata lenne inkább érdekesebb, de arra meg nincs szoftver.) A külső és a belső memóriák összehangolása egész sokat visszafékezhet, ha úgy jön ki a lépés. Ha pusztán a CPU pörög magában, úgy igen, az 20 MHz, de minél több a memóriaművelet a kódban, végül átlagosan annál lassúbb lesz.

 

Tavaly írtam ezt a kis MemTest64 nevű proggit (mely Plus/4-en is fut amúgy! szóval ez itt ontopik ;) ), ami nemcsak a memóriabővítőket teszteli, de többek közt megméri a CPU sebességét is, vagyis olyan formában, hogy tapasztalati úton mennyinek érzékelhető a szoftver számára. Lásd alább:

 

http://lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=65168

 

http://csdb.dk/release/?id=158763

 

http://mega65.net/memtest64

 

Ezzel tesztelve az SCPU-t például, csak kb. 8-9 MHz körüli sebességek jönnek ki (még egyszer a kulcsszó: sok-sok memóriaművelet az első 64K-ban).

 

Ugyanez a Turbo Chameleon esetében több, mint 14 MHz. A MEGA65-ön kb. 36 MHz jött ki (de ez még csak tavaly volt, majd meglátjuk, a végső verzióban mennyit nyom).

 

Kíváncsi leszek majd az U64-re, ha egyszer eljut odáig, mert Gideon szerint akár 31 MHz körüli turbóteljesítmény lenne saccolható rá.