MMSZoli2 Creative Commons License 2018.09.16 0 0 8865

Komment a korábbi Evolution demo mögötti Plus/4 HW-hez, amit BSZ fejlesztett.

Maga a cucc nem tűnik annyira drágának, és mivel alapvetően egy ROM belapozást csinál, és a külső eszköz (az eredeti gép memóriafrissítésétől függetlenül tud dolgozni) nem kell hogy hardweresen kompatibilis legyen a géppel, valójában nagyon komoly fejlesztés.

Persze ehhez progarmok kellenek, meg egy sztenderd felültet, parancsokkal.

Jelenleg leginkább egy teljes képernyős videólejátszónak tűnik 12 bites hanggal, de szerintem ez annál sokkal több.

 Lényegében bármely steam-et (video vagy hang) egy paranccsal lejátszik, és bemásolja a plus/4 grafikus formátumában egy adott 16K helyre, amit a gép megjelenít, illetve a TEDtől függetlenül eljátszik.
 Ha elképzelünk pl egy kalandjátékot osztott képernyővel, csak a felső 20 sort mutatja a gép a megadott grafikus memóriából, a maradék a szokásos helyről menne, üzenetekkel, kijelzéssel, ikonokkal. Jelenleg a FLI üzemmód megjelenítése elviszi a CPU idő többségét, de lehet hagyományos üzemmódot is alkalmazni.
Csak pár ötlet, amit eza HW lehetővé tenne:
 -A legalapabb, hogy a következő helyre átlépve nem hosszú töltögetésekkel jönne be a következő majdnem teljes HIRES képe a helynek, hanem egy szempillantás alatt? Fullscreen animácjó 25fps volt.

 -Az NPC szereplők saját hangjukon, 12biten digitalizálva szólalhatnának meg, azon a nyelven, amit az elején kiválasztott a user (csak fel kell venni ezeket).

 -Egyik helyről a másikra akár folyamatos animációval is átléphet a program, anélkül, hogy ez bele kellene hogy férjen a gép memóriájába.

 -Egy főellenfél megérkezése vagy halála esetén azonnal le tud játszani egy komplex animációt, amit előre lerenderelt és lekonvertált valaki (pl IstvanV grafikus konvertere batch átalakítást is tud, egy hosszabb MJPEG (motion JPEG, ahol minden képkocka 1-1 JPG kép) felvételt egy i7 egy éjszaka alatt átrámol Plus/4 üzemmódba).  
-Nem mellesleg a bővítés 512KB nagyon gyors RAM-ként is használható lenne, 2 darab 16KB-os szeretben lapozva.
És a játék egy Compactflash kártyán és egy floppyn-n elférne.

Hogy BSZ célhardvere (illetve az a kissé bővebb, amit eredetileg tervezett) valahe elkészül-e a közösség számáraelérhető bővítésként, nem tudom, de ha igen, én biztosan vevő leszek rá. Régóta dédelhgetem egy grafikus kalandjáték gondolatát a fejemben, de a hardver okorlátai miatt mindig újra kellett gondolnom a koncepciót (főképp a floppy meghajtó 170KB-os kapacitása zavar)

Még egy észrevétel:

SFD-1001 egy igazán kiemelkedő HW volt (nekem is van egy, egy IEC2IEEE illesztőn keresztül használom Plus/4hez)
Igazából (ha tényleg komolyan gondolták volna a Plus/4 irodai alkalamzását) ezt kellett volna hozzápasszítani a TCBM buszkoz, így a nagyobb sebesség egy drasztikusan nagyobb háttértárral párosult volna.

Aki játszani akart volna, vehetett volna egy soros 1541/II-t (esetleg ebból lehetett volna a fekete 1543), az irodai alkalamzásokhoz  pedig a drabális 1551  nagy sebességgel és 8 bites géphez képest óriási háttértárral, szinte semmit nem kellett volna hozzá fejleszteni, gyakorlatilag leemelhették volna a polcról a C64-hez készített CBM IEEE interface cartridge-et (de volt VIC-20hoz is). A drága IEEE kábelt az 1551hez hasonló direkt illesztéssel lehetett volna megspórolni.
Volt a Plus/4hez fejlesztve egy profi letter minőség nyomtató (DPS-1101), ez egy 1MB-os gyors SFD-1001-el és a SCRIPT/PLUS cartridge-al együtt durva kombo lett volna.

Két dolog még így is hiányzott volna:

-a nagyobb memória (a gyorsabb munkához, kevesebb töltögetés), szerintem a Plus/4 memóriája nagyon nehézkesen bővíthető és nem is volt tervezve

-80 karakteres üzemmód  a szövegszerkesztéshez. 
 

Ezzel kapcsolatban azért lenne észrevételem: számos külső HW meg a VDC chip lett kifejlesztve hogy 80 karakteres képrnyőt lehessen látni, szerkeszteni.
(ez utóbbi a C128-hoz csak később lett huzalozva)

Ha viszont valaki megnézi a Cool News4-et, ennek a 80 karakter széles képernyőnek az olvashatósága, a karakterkészlet, és a kiírási sebesség REMEK. 
(egyébként Gróf Marci ugyanabban az informatikai suliban végzett mint én (pár évfolyammal lejjebb járt), csak nálam sokkal jobb programozó :-) )  
 http://plus4world.powweb.com/software/Cool_News_4  

 
A fenti CoolNews karakterkészlet olvashatósága és kiíratás sebessége sokkal jobb, mint a Kingsoft Soft80-é. Ami azért nem semmi, mert az is egy elég komoly cég volt.
A fenti két példa is mutatja, hogy külön hardver nélkül is meg lehetett volna oldani, hogy a beépített 3+1 80 karakteres üzemmódban szerkesszen leveleket, szoftverből. a Plus/4 sebessége ehhez is elég. TV-n persze nem lehetett volna jól használni, de monitoron igen.