MMSZoli2 Creative Commons License 2018.09.15 0 0 8863

A 8 bites gépeknél spéci software kell, vagy újraírt programok, hogy működjön, támogatva legyen az adott eszköz.

 

A modernebb rendszerknél, OS-elnél elég egy driver hozzá, hogy működjön a dolog.

Mondok egy példát: egy srác fejlesztett egy User Port-os RS232 egér illesztőt plus/4hez (mivel a joystick porton nincs analog paddle bemenet), én meg ledokumentáltam, illetve egy kicsit leegyszerűsítettem, hogy könnyebb legyen legyártani.

Egy modern OS-nél egy sztenderd illesztőt kell írni hozzá, installálod az oprendszerre, és onanntól minden kezeli. A Plus/4-en a szoftvereket kellene meghekkelni/egyesével átírni, hogy az egérről is lehessen irányítani. Azok, akik ezeket írták, rég inaktívak, vagy már nem is emlékeznek, hogyan csinálták.
Nincs egy OS, ami HDD-ről futna, és indulástól kezdve kezelné. Talán a GEOS van a legközelebb hozzá, de azt sem készítették fő HDD-ről futásra, a floppyk állaga meg csak romlik, és telerakták másolásvédelemmel is, kompex a programozása.

 

Nekem van egy CMD Ramlink2-m 16MB memóriával, a gépen belül kell átkötni két lábat, hogy működjön a hardver a C64-el az MMU.
Ilyet PCn is kellett csinálni (jumperelni, meg hw IRQ-kat állítani a driverben), de utoljára talán a 80as évek végén. Az Amigán meg talán soha.
Talán emiatt fejlesztenek ilyeneket AMigára, mert minden működni fog vele magától.
A 8 bit gépeken meg szinte semmi, hacsak nem írsz hozzá célszoftvert, vagy nagyon macerás minden egyes alkalommal beállítani.