MMSZoli2 Creative Commons License 2018.09.15 0 0 8859

OFF
Azért, mert 100% 6502 kompatibilis, visszaafelé 8bit-ez is tudó gyors CPUt nem igazán fejlesztettek a MOS bedőlése után.
Pédául az A600-hoz fejlesztettek jópár piggyback CPU gyorsítótó memóriával, ezt a 8bit vonalon senki sem csinálta (engem pl meglepett a Kingsoft TED helyére/alá illetszhető RAM bővítése C16-hoz)

Ezzel pl ki lehetne kerülni a 8501 CPU HALT funciójánaka a hiányát  porton. Csak éppen nincs mit rátenni... Világos, hogy a 8501 magas halálozási arányát a felhúzott freki és melegedésokozza, de ebben masszívan benne van az elavult gyártástechnológia is. (csíkszélesség). Ha maid modern technológiával legyártanának egy 6502-t, szinte láthatatlan lenne  mérete, és 100-200MHz-en futhatna (nem lenne jelentős hőfejlődése). Miért nem csinálta meg senki?
 Ugyanez igaz a 8501-re: ha valaki nem is a mai, de csak a AMD64 15 évvel ezelőtti technológiájával (csíkzélesség, wafel tisztaság) legyártaná, szinte semmi hő nem fejlődne rajta. Méretileg meg a töredéke lenne.

 Pár éve mikor érdekeltek ezek a lehetőségek, bukkantam rá az eZ80-ra (2008-as ). Ezt ugyanaz a Zilog fejlesztette, mint a Z80-at, a víz fölött tudtak maradni az integrált megoldásaikkal.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Zilog_eZ80

 

 Az eZ80-nak van 50MHz-es változata, és a pipeline, 16MB direkt címzés, és a 100% visszafelé kompatibilitás miatt optimális jelölt lehetne. Az 50Hzes változat úgy fut, mint egy 200 MHz-es eredeti Z80, és egy az egyben tudja az eredeti kódot futtatni.  A 4Mhzes Z80 kb a Plus/4 sebessége kikapcsolt képernyő mellett. (bekapcsolva a képernyőt a badline-ok és megosztott memória miatt aa Plus/4 csak 10%-al gyorsabb a C64nél)
 Tehát akár egy 20MHz-es eZ80 verzió 20x gyorsabb, mint a Plus/4 8501-e, kikapcsolt képernyő mellett.

 

 Mire lenne ez egyáltalán jó az eZ80? eljutottunk a lenti kérdéshez, hogy egy ilyen fejlesztés után meddig tekinthető ugyanannak a gép? Az SCPU ebbőla szempontból szuper, mert pl a Test Drive, a Driller vagy egy repülésszimulátor szuper folyamatos, real time kalkulációval futhat, de lényegében már semmilyen akciójátékkel nam lehet rajta futtatni, olyan gyors.
 Ebből a szempontból rögtön jöhet a CP/M és az azon futó elég profi programok, de kifejezetten karakteres képernyők nem nagyon menők, bár a profi programozási nyelvek nem lennének rosszak (Pascal, C).

 Viszont van egy nagyon ígéretes modern fejlesztés, a SymbOS, ami már a GEOS lehetőségeit is messze meghaladó tudással rendelkezik. Preemptive multitask, 2GB-os fájlrendszer, 1MB memória címzés, mozgatható, szabadon méretezhető ablkalkok, ebben futó videólejátszás, MP3 codec. Intenet és hálózat támogatás. Egy eZ80+kellő memória illesztése után ez is futhana a gépen, TED garfikus üzemmóddal.
Ebben az esetben aPlus/4 már persze ez "zombi hangya" lenne, amit egy külső eszköz mozgat, és már csak inézetében hasonlítana az eredeti gépre,

A legjobban a megfelelő grafikai képességekkel rendelkező MSX2 gépeken megy, és a 4MHz-es gépeken már kifejezetten jól fut 128KB memória mellett.
 http://www.symbos.de

Jó olvasgatást.