dash_ Creative Commons License 2018.09.12 0 1 127873

"Kereskedelem is létezett a világon. Ahogy rabolhattak is egymástól cuccokat. A veszelovoi pl. én kötve hiszem, hogy más műhelyben készült volna mint a honfoglalók többsége."

 

Persze, volt kereskedelem is meg zsákmány is meg ajándék is meg minden más is. Bár a dél-uráli tarsolyok többségét egyszerűen a szomszéd másolásának tartják. Ezért nem is sikerült még konszenzusra jutni abban, hogy pontosan ki is találhatta ezt ki, mert ilyen-olyan formában arrafelé sok népnél előfordul. De ha motívumok egyeznek is, azért vannak különbségek amik nem. Pl. a volgai bolgár és udmurt tarsolylemezek nem ezüstből készültek, az aranyozott ezüst használata úgy néz ki a magyarok sajátja volt. De épp ezért van az, hogy minél több dolog egyezik a markereinkkel, annál biztosabban köthetjük a magyarokhoz. Viszont ez még mindig nem jelent magyar jelenlétet, ahhoz a leletmiliőnek is stimmelnie kell. Ez egy komoly probléma a régebbi kutatásokkal amire Türk is rendszeresen felhívja a figyelmet, hogy pár dolgot újra kellene gondolni, mivel akkoriban annyira örültek minden keleti leletnek, hogy nem igazán foglalkoztak azzal hogy ha pl. a tarsolylemez egy 10. századi rusz vagy alán temető közepéről került elő, akkor az kevésbé lehet honfoglaló magyarok hagyatéka.

Szóval pl. ha egy udmurt vagy volgai bolgár sírból egy bronz tarsolylemez előkerül aminek valami motívuma egyezik a magyarokkal, az még közel nem jelent se magyar jelenlétet se magyar gyártmányt, maximum azt hogy közvetlenül vagy közvetve találkoztak a magyar ötvösművészettel.

De ugyanez igaz fordítva is, pl. amit veled és Bagaturral beszéltünk itt még amikor tök jó abbaszida analógiáit hoztad a poncolt díszítéseknek, hogy ez önmagában inkább igazolja a kalifátus kulturális hatását a sztyeppén mint azt, hogy bármilyen honfoglaló egyenesen onnan jöttek volna honfoglalók.

 

A veszelovói tarsolylemez véleményezése egyébként igen szerteágazó bár általában magyar gyártmánynak tartják.

Nagyjából azok az opciók merültek fel eddig, hogy: helyben készítették a marik (szinte biztos valami "koppintásként"), a kárpát-medencei magyaroktól került oda valahogy a 10. században, az etelközi magyaroktól került oda valahogy a 9. században, akárhonnan is de valami távolsági kereskedelem eredménye, vagy a kedvencem amit aszem Klima vetett fel, hogy egy oda érkező magyar vándorötvös munkája is lehet.

Szóval válogathatsz :-)

 

 

De a lényeg az amit végül is mondani akartam már az elején, hogyha találsz egy motívum analógiát az nagy valószínűséggel kulturális kapcsolatot jelent de még ne rajzolgasson senki honfoglalókat a térképre. Ha találsz egy minden szempontból magyarnak betudható tárgyat de idegen miliőben akkor se mondhatsz többet mint a valamiféle kapcsolat, és csak akkor kezdhetsz lelkesen mutogatni a magyarokra ha az egész leletmiliő megfelelő. Persze azt azért nem szabad elfelejteni, hogy egy előbbi fajta analógia után is feltételezheted, hogy a magyarok vagy fizikailag vagy kereskedelmi utak mentén elég közel kellett hogy legyenek hogy a kapcsolat megtörténhessen.

 

Így ez remélem kerek és nem túl zavaros :-)

Előzmény: BeNZiN (127869)