MMSZoli2 Creative Commons License 2018.09.10 0 0 8848

Még egy gondolat fogalmazódott meg bennem a "hivatalos" VS "trükkös" üzemmódok témában.

A C128 és a Plus/4 rendelkezik egy olyan üzemmóddal, amit a C64 tulaj trükkösnek nevezhet, de mivel a hivalatos beépített ROM is támogatja, emiatt semmiképp nem lehet csalásnak nevezni. A 264szérián egy csak egy plusz paraméter a Graphics parancsban, hogy osztott grafikus/karakteres képernyőt kapjunk.
 Jobban belegondolva ezt is csak rasztertrükkel és időzítéssel operáló rezidens kóddal lehet elintézni, amihez C64en egy korrektül megírt (bár nem túl bonyolult) kóddal lehet csak intézni. Mivel benne van a hivatalosan kiadott alap ROM csomagban, nem lehet csalásnak nevezni, de ha nem lett volna benne, azonnal ebben a kategóriába került volna a korábbi fórumozó által.

 

Ezt a gondolatmenetet folytatva egy sok memóriával és CPU erőforrással kellően felvértezett gépen az általunk használt FLI módot is be lehetett volna emelni a hivatalosan támogatott üzemmódok közé, csak sok memória kell hozzá, és eléggé lefoglalja a CPUt. A SAM Coupe gépen erre tettek is egy próbát ("Mode 4 üzemmódban a paletta színei újradefiniálhatók rasztersoronként, így mind a 128 szín felhasználható a képen."), sajnos a 6MHz-es Z80 sem bírt el ekkora mennyiségű grafikával megosztott memória mellett.
 Az Amiga500 HAM és az Amiga1200 SuperHAM üzemmódja ugyanilyen