Eolomea14 Creative Commons License 2018.09.10 0 0 5586

A magam reszeril: szivesen. A lista kiindulopontnak jo; bovitesehez meg ajanlanam bevenni pl. az 50-es evekbeli amerikai This Island Earth-t, a japan Szajanora Jupiter-t, a szovjet Andromeda kod-ot, a nyugat-nemet Operation Ganymed-et, es a kelet-neme kooprodukcios Im Staub der Sterne-t is. Ugyszinten kb. egy-ket evtizede a BBC csinalt egy elegge unalmas de nagyon latvantos filmet, ahol egy urhajo a kozeljovoben vegiglatohatja a Naprendszer bolygoit.

 

Mivel nehany valodi urhajos film is a listara kerult, akkor azokbol is van meg jonehany. Magam reszerol a egyedul a BBC Space Race mini TV sorozatat szeretem, mert ez targyilagosan kozelit a temahoz, a ket geniusz fokonstruktor: a nemet Verner von Braun es a szovjet Szergej Koroljev aldozaros munkaira koncentralva.

 

Sajnos az amerikai filmekben - mint pl. a Right Stuff-ban - von Braun-t vagy meg sem emlitik, vagy csupan erintolegesen, es akkor is mint nevetseges bazari majmot abrazoljak --- pedig nelkule az amerikaiak labdaba se' tudtak volna rugni az "urversenyben" (ill. az nem is lett volna, mert az emberes urkutatas egyben a szovjet urkutatassal lett volna egyenlo). A halatlansagtol mindig is viszolyogtam...

Előzmény: TMitalhinrg (5585)